Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Ny regnvarning över Norrland

Flera orter i Medelpad och Jämtland fick omkring 50 millimeter regn på ett dygn fram till i morse. Området med kraftigt regn ligger kvar i flera dagar till, och klass 1-varningen för Jämtland, Västernorrland och Gävleborg ligger kvar.

– Det här regnområdet ligger kvar över hela Västernorrland och in över norra Jämtlands län över natten, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Västerlo i Västernorrland fick fram till i morse 62,5 millimeter regn på ett dygn, och även om tyngdpunkten för regnområdet inte kommer att ligga där, så kommer det fortsätta regna även där.

– Lokalt kanske det kan komma upp till 15-20 millimeter ytterligare där under natten, säger Sofia Söderberg.

Varför regnar det så mycket där?

– Ett lågtrycksområde strax väster om södra Norge har tillhörande fronter och regnområden som rör sig över mellersta Norrland. Det är mycket som påverkar att lågtrycket stannar kvar på samma ställe, men vissa tryckfördelningar gör att det blir stationärt och stannar kvar en period.

Räddningstjänsten i Västernorrland bedömer ändå att läget är under kontroll.

– Det har regnat mycket, och det pågår fortfarande. Vi har gått igenom alla våra pumpar, och vi har också lånat ut länspumpar till någon boende som fått källaren översvämmad, men än så länge har vi klarat det här, säger Lars Hansson, styrkeledare i Kramfors.

Enligt SMHI:s prognoser kommer regnområdet att stanna kvar över södra och mellersta Norrland till på fredag kväll, sedan rör det sig norrut, där området ligger kvar över helgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista