Ännu ingen överenskommelse med GAM

I Helsingfors avslutades på onsdagen den andra samtalsrundan mellan den indonesiska regeringen och separatiströrelsen GAM i Acehprovinsen. Ännu finns inga överenskommelser.

Enligt uppgifter på tisdagen skulle GAM bland annat ha gett upp kravet på självständighet och gå med på något slags självstyre. GAM:s talesman Bakhtiar Abdullah förnekar dock detta.

– Jag blev missuppfattad i min tidigare intervju att GAM har lagt ned sitt krav på självständighet. Själva namnet GAM betyder frihetsrörelse och är en organisation som kämpar för sin självbestämmanderätt. Däremot försöker vi hitta en bra och hållbar lösning, säger han.

Kan ett självständigt Aceh rymmas inom någon form av självstyre?

– Just nu ligger det inte på bordet, säger Bakhtiar Abdullah.

Båda sidor talar om framsteg
Det är inte helt lätt att bli klok på vad separatiströrelsen GAM kan tänka sig i de fortsatta förhandlingarna med Indonesiens regering. Men båda sidor talar om succé och framsteg.

Av allt att döma tycks ändå den så kallad exilregeringen i Stockholm hålla öppet för att i sina funderingar inför nästa möte, efter rådslag mitt det egna folket i Acehprovinsen, resonera om ifall de mål man hittills uppställt är förenliga med någon form av självstyre. Så tycks i varje fall den indonesiska regeringen tolka läget.

Förhandlingar via medlare
Det är viktigt att säga detta ”tycks”, eftersom den här andra samtalsrundan under förre finske presidenten Martti Ahtisaaris ledning inte förts direkt mellan parterna utan via medlare. Inga överenskommelser finns.

Militärens närvaro i Aceh är en nyckelfråga. Men båda sidor känner pressen på sig. I mitten av april ses de igen i Helsingfors. Och medlaren Martti Ahtisaari har gett dem högst ett halvår att nå slutliga resultat.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".