1 av 2
Hos hästarna fann han tröst. Foto: Malin Sydne
2 av 2
Malin Sydne och Stina Loman. Foto: Självporträtt och David Nyberg

De minns Kristian Gidlund

Fyra dagar innan sin 30-årsdag gick sommarprataren, författaren och trummisen Kristian Gidlund bort i cancer.

Nils Lindström, Ekot: Här tar Sveriges Radio emot kommentarer och reaktioner efter beskedet att Kristian Gidlund gått bort. Läs mer här.

09:18, 18 September 2013

Ulla Erlandsson: Starkt att kunna skriva som han gjort! Mina tankar går till hans familj! Vet vad de går igenom nu eftersom jag miste min dotter för fyra år sedan! Vill att ni ska vara stolta över er underbara son/vän! Han har gjort en stor sak!❤

09:34, 18 September 2013

ulrika persson: I dag vaknar jag upp av att regnet öser ner. Det öser ner som tårar. Tårar för Kristian, tårar för Kristians familj och vänner. Gässen går här utanför på ängen och ska snart göra sig redo för att resa. Resan som tar dem till fjärran och jag kan se Kristian göra sin resa på samma sätt. Resan vi alla ska göra. När och hur vet vi ännu inte men vi ska göra den en dag. Fram till dess ska vi inte glömma Kristians ord. Hans ord som gjort var och en av oss som läst dom lite mer klarsynta. Tack ! "Tänd ett ljus och låt det brinna. Låt aldrig hoppet försvinna. Det är mörkt nu med det blir ljusare igen. "

09:35, 18 September 2013

Karin : Kristian skrev så det gjorde ont. Så insiktsfullt och ärligt så att man kastades bakåt av rekylen. Vill att världen ska känna svallvågorna av de ord som han skrivit. De texter han författat.

09:35, 18 September 2013

Luke Rhinehart: Kristian du gjorde helt rätt! Kampen fortsätter! Du är ännu ett bevis på att det aldrig får finnas en tanke på att ge sig inför de onda krafter som dagens samhälle skapar. Cancer är en av alla sjukdomare som detta samhälle skapat och precis som med all annan ondska vi får ta och lida för är det, men meningen är och får aldrig bli något annat än att Kämpa emot, visa sjukdomen och de andar som vill oss ont att vi aldrig slutar tro på livet och alla dess njutningar som det har att ge. Ta det lugnt nu på din fortsatta resa, Stay rock 'n' roll grabben! Mina tårar går till din familj, både sorgens men främst glädjens tårar, nu har du äntligen fått se vad livet har att erbjuda på andra sidan, där kärleken segrat och du lever som du vill. Du klarade detta test på bravur och är nu varmt välkomnad i ett annat liv. Kärlek och Respekt!

10:17, 18 September 2013

Ann: Hans kampvilja mot den fruktansvärda sjukdomen.Att kunna se framåt och vara positiv trots dystra besked gång på gång. Den enorma livsglädje, ödmjukhet..att kunna sätta ord på det är en stor gåva. Det hade Kristian.. Vila i frid , plågorna , smärtan är över.. jag gråter...

10:17, 18 September 2013

Lise-Lotte Karlsson: ja vi är många som har fått äran att följa Kristians kamp genom smärtsamma och jobbiga cellgiftsbehandlingar och jag tror att vi är många som hade velat ta en del av "jobbet för att han skulle få slippa lite av det! Många gånger när man läste hans uppdateringar så blev man så varm i hjärtat av det han delade med sig men lika förvånade av att en sådan ung man kunde uttrycka sig som han gjorde. jag skickar alla i hans omgivning kärlek och styrka med dessa små ord: " Nu i ro slumra in i bädden så fin som blomma på äng i en gungande säng" <3 Kristian <3

10:52, 18 September 2013

Toftarn: Tack Kristian. Lev vidare där du nu är.

11:01, 18 September 2013

Carina: Idag tänker jag på Kristian, men jag tänker också på min mormor som dog av samma sorts cancer, endast 36 år gammal. Kristian sörjde i sin blogg över de barn han aldrig skulle få, mormor tvingades lämna de barn hon hade fått. När jag fick cancer var min yngste nio år, han fick ofrivilligt följa med på en 20 månader lång resa som förvandlade sin mamma till något oigenkännligt. Prata inte med mig om orättvisa i livet, för hur skulle en sådan rättvisa någonsin kunna mätas? Allt jag vet är att en del lever vidare fast cancern tagit dem och att några av oss som trots allt har överlevt ändå inte längre lever.

11:07, 18 September 2013

IngerB: En fantastisk människa, som visat att livet är fyllt av kvalité, trots att tiden är utmätt. På något sätt trodde jag att han var odödlig. Jag hoppas att han får det riktigt bra, på det ställe som han själv valt att vara på.

11:25, 18 September 2013

Ulla Larsson : Tack Kristian Gidlund för Ditt sommarprogram den 30 juni, som var det sista av sommarprogrammen jag kunde lyssna på, innan jag korsade gränsen mot Norge. Din berättelse fick mig att stanna ett extra dygn på min fricampingsplats i närheten av Abisko för att hämta andan. Jag kände igen så mycket i Din berättelse i.o.m. att min familj drabbats av ett liknande trauma. R.I.P. Kristian. Den stora vita fågeln kom så tyst På lätta vingar kom till Dig döden Din röda kind vi just kysst Blir sakta blek, så försvinner glöden En sällsam frid och ett oändligt lugn Fyller rummet och vårt tomma hjärta Här både finns och inte finns vår smärta. Ulla Larsson

11:37, 18 September 2013

AnnaLena: Du berörde så starkt med allt du förmedlade. Nu fortsätter resan på andra sidan, den sidan vi inte vet någonting om. Du finns kvar här som du själv sa - " så länge någon tänker på mig, säger mitt namn eller lånar och läser min bok" och i minnet hos alla dina kära! Vila i frid Kristian <3

12:55, 18 September 2013

Laila Jansson: En stark ung man har somnat in alldeles för tidigt. Dina kloka ord behövs för oss så vi kan söka tröst när livet blir för svårt. Saknar dig Kristian.

14:14, 18 September 2013

kristallendenfina: Det var det första jag hörde i morse. Han är död. Det kom som ett slag i magen. Tog en lång morgonpromenad. Regnet föll, som om det grät. Stilla, lugnt, lite försiktigt i smyg. Och jag tänkte en del. Dödens närvaro väcker något inom oss. Vi börjar tänka bredare, vidare, högre. Större än det som enbart sker inom oss. Och så börjar vi referera. Till det vi varit med om själva. Och så börjar vi tänka på livet, denna kontrast till döden. Men ändå så beroende av varandra för deras respektive existens. Jag tänkte massor. På hur viktigt det är att vi lever i kärlek till varandra. Tack Kristian. Bra levt. kristallendenfina.tumblr.com

14:14, 18 September 2013

Ghita: Så klok Du var - så varm - så fin. Finns det fler som Du på denna jord hoppas jag att dom träder fram innan det är för sent. Tack Kristian för det vackraste, mest berörande jag någonsin lyssnat till!

14:14, 18 September 2013

Pia: Jag såg Kristian för första gången i programmet "Annas eviga", i svt 2, precis innan jul 2012. Då berättade han om livet och döden och sedan dess har jag följt honom. Tack Kristian för alla dessa kloka och fina ord.

14:14, 18 September 2013

emil: Tack kristian för sommarprogram och bok dina kloka ord kommer att finnas för evigt och din fantasiska blogg TACK KRISTIAN FÖR DINA KLOKA ORD

14:20, 18 September 2013

Desire: Kristian gjorde ett mycket starkt intryck, och hade modet att berätta....Mina tankar går till anhöriga och vänner.D

14:20, 18 September 2013

Liz: Jag kännde inte kristian . Men har följt bloggen och hört programmen med honom . Så fantastisk kille . Jävka cancer

14:38, 18 September 2013

Martin Englander: Han verkar ha varit en stor människa. Det unika med Kristian Gidlund och hans blogg är att han vågat eller tvingats sätta ord på känslor vid livets yttersta gränser, där vi andra redan famlar efter orden. Det har varit en förmån som läsare att få ta del av hans vackra tankar klädda i lika vackra ord, och på avstånd få följa en poet in i evigheten. Det är en stor poet som Sverige nu har förlorat.

14:50, 18 September 2013

Fellen: Kristian gav mig modet att våga leva såsom jag känner att jag borde leva! Evigt tacksam för det. Ha det underbart på din nya resa så ses vi kanske där uppe :)

14:50, 18 September 2013

Hanna: Han har berört mig något oerhör mycket. Jag kommer alltid minnas denna underbara människa. Hans ord och kamp det är något som jag inte kan beskriva i ord. Men han kunde verkligen beskriva i ord. Han kunde skriva verkligen och det är så tragiskt det som idag hänt. Trots att han själv väntade på det så är sorgen så stark. Jag kände inte denna människa men har ändå fått tagit del av hans liv och det betyder så mycket. Han får oss andra att kämpa medan vi är här och vi vet inte någon när våran tid är kommen. Det enda vi vet är att vi måste ta vara på den tid vi har. Vila i frid.

14:52, 18 September 2013

Nanna: Kristians berättelse är något av det vackraste, starkaste och mest smärtsamma. Han gjorde sitt eget liv, sin död till allas angelägenhet och visade på det som vi alla ytterst o innerst måste förstå- livet måste levas här och nu, med vetskapen om vår mänskliga samhörighet genom liv och död. Tack älskade Kristian för det du givit oss.

15:03, 18 September 2013

Piotr R.: Kristian, Du har levt tusen liv och vunnit tusen slag. Ära, salute & fair winds my brother!

15:47, 18 September 2013

Monika: Jag mötte Dig i Dödens väntrum. du var på väg in och jag var på väg ut. Så orättvist. <3

16:01, 18 September 2013

M: Kristian levde livet till fullo och älskade sin omgivning. Som skribent kan jag lära mycket av honom, men som människa har hans berättelse lärt mig mer. Som nybliven far grät jag till hans sommarprogram och hans kärleksberättelse till sitt barn han aldrig kommer att få. Han lärde mig att pengar och hårklyverier aldrig får komma i vägen för kärleken till sina nära och att man alltid måste uppskatta livet och våga sätta ord på smärtan, döden och lidandet. Att på riktigt leva sitt liv, är det jag tar med mig. Vila i Frid.

16:02, 18 September 2013

Maria: Hans bok har berört mig oerhört mycket!! Kanske beror det dels på att jag är jämnårig med honom och att jag förlorade min mamma i cancer för 12 år sen. En sådan kämpe han var!!! Vila i frid.

16:22, 18 September 2013

Maria Makar: Tack för alla kommentarer! Fortsätt att skriva, så kommer de att publiceras i morgon.

16:50, 18 September 2013

Anna Eklund-Tarantino: Jag grät rakt ut! Underbara människa och TACK för att du orkar dela med dig! Det du skrev och läste om ditt ofödda barn borde bli jordens alla föräldrar och barns evangelium och läsas varje evig dag. Det borde delas ut vid varje födelse av ett barn. Din värdighet är så stor och din kärlek ännu större. TACK!

07:36, 19 September 2013

Mia: Så, jag har inte orkat läsa Kristian Gidlunds bok tidigare. Idag, när han gått bort, har jag lyssnat på sommarprogrammet. En poet är född,hans texter kommer leva för alltid. Tack för dessa vackra ord och hyllning till livet. Tack för så mycket bra musik. Någon som har låtlistan? Gonatt Kristian. Du lever vidare.

07:37, 19 September 2013

Patrik Nikkinen: Hans Levande ord om en tung men ack så vacker kamp om hur skört livet och all dess närhet kan vara för mig och min bästa kollegas situation då vi blivit uppsagda.. För mig personligen så Kan jag inte beskriva min tomhet när jag går från mina kollegor, mina vänner, mina stöttepelare..Hur mkt dom har förgyllt min själ !! Allt behöver egentligen inte handla om livets slutskede !! Ett slutskede kan vara såå mkt mindre men ack så känslosamt å beröra så oerhört många själar. Och det kan få mig att gråta många nätter !!

07:38, 19 September 2013

Jane: Har läst delar ur bloggen och hört Sommar med Kristian bl.a och egentligen har jag inte ord för det han förmedlade; bara i just den dimensionen ....

07:38, 19 September 2013

fanny: kristians ord om barnet han aldrig kommer få ÄR det mest hårresande jag lyssnat på. må han nu få ro. vila i frid, fantastiska människa

07:38, 19 September 2013

Karin: På alla plan. Under 1 års tid, sen jag såg honom första gången på tv hos Jenny Strömstedt, har jag i princip tänkt på honom varje dag och kollat bloggen efter nya inlägg. Han blev en del av min vardag, mitt liv och han berikade det något så oerhört. Numera försöker jag ta tillvara på allt i min tillvaro och uppskattar livet, naturen, min familj och mina vänner på ett annat sätt än tidigare. Jag uppskattar även mig själv och att jag finns till i denna fantastiska värld. När jag hamnar i situationer som jag tidigare reagerat negativt på eller lagt för mycket energi på, tänker jag på Kristian och känner istället "so what - vad spelar det för roll?". Jag har ändrat mycket av min inställning till saker och ting tack vare Kristian och därigenom blivit en gladare och bättre människa. Jag önskar Kristian en fantastisk resa, att han får svar på alla frågor, att han får träffa de som gått före honom och att han får galoppera och känna friheten igen.

07:38, 19 September 2013

Sara: En så fruktansvärt gripande historia. Jag finner inga ord. Det var så vackert, så smärtsamt men samtidigt så hoppfullt. Livet är verkligen en oskriven bok. Mina tankar går till Kristians nära och hans sista tid i livet.

07:39, 19 September 2013

Anita: Varför! Varför! ska en så fantastisk talare och skrivare som Kristian tas ifrån oss. Han lär oss att tänka på livet. Han hade lärt ännu mer om han fått leva.

07:39, 19 September 2013

Maria Karlsson: Kristians vackra ord och uttryck har berört mig oerhört under en lång tid. Han har fått mig att minnas vem jag är och hur starka vi alla är inombords. Han är en viktig själ här & nu när vi behöver stanna upp och släppa in kärleken i våra hjärtan. Tack fina Kristian för din närvaro, ljus & kärlek på din resa till din älskade granskog i Dalarna. Maria <3

07:39, 19 September 2013

Svensk i Kina: Tack Krisitan. Du har haft en impact pa mitt liv, fatt mig att stanna upp i min vardag, tanka efter, fa perspektiv. Brevet till barnet du aldrig fick var nagot av det mest rorande jag nagonsin upplevt, jag grat lange, sen gick jag o kysste min sovande lille son. Du kommer finnas i mina tankar varje 17 September - min fodelsedag, din sista dag.

10:34, 19 September 2013

Elena H Borlänge: Följt hans blogg sen första dagen och läst boken. Haft Sugarplum Fairy i lurarna och i bilen allt som oftast. Trott att han skulle bli bra. Varit orolig. Känslan att se honom på trummorna höra bandet på scen var en underbar känsla. Han kommer bli fruktansvärt saknad av många. Han han med mycket Kristian. Som en del av oss aldrig kommer ens komma i närheten av. Begåvad smart kämparglöd och ett gott hjärta. Det blir ett tomrum. Även om man inte kände honom...Livet går vidare. Kristian har satt spår och det kommer stt ta tid innan man förstår att han är borta. Men på något sätt finns han ju alltid kvar. Det vet vi ju bara... vila i frid. Tills vi ses igen.

12:15, 19 September 2013

Diddi: Kristians driv har smittat av sig och fått mig att vilja bli ett bättre jag, att ge mer av mig i det jag företar mig. Hans sätt att uppfatta detaljer i tillvaron och reflektera över dessa och kunna förmedla detta till sin omgivning öppnar mina ögon. Jag skulle läst hans blogg även om hans historia varit en annan. Det är hans penna som fångat mig i första hand, inte hans öde. Nu tror och hoppas jag att han har nya uppdrag i en annan dimension. För inte kan han väl ha gått vidare i förtid bara för att vila i vila i frid. Inte han! Det vore ett alltför stort slöseri.

16:39, 19 September 2013

Henrik E: Kristians sommarprogram var det mest vackraste och berörande jag någonsin lyssnat till med alla poetiska metaforer, så enormt gripande, - en fantastiskt fin kille...

16:40, 19 September 2013

Emelie: Denna enastående människa har berört mig som ingen annan

10:05, 26 September 2013

F: Vet inte vad jag ska skriva (och det är då inte likt mig), mer än att Kristian berört mig mycket och på många plan. Kärlek till dig, Kristian! <3

10:06, 26 September 2013

Anna heedman: Hej ! Kristian är min hjälte. I en tid där få vågar säga det som är sant har Kristian visat något annat. Lyssna inte å dem som säger att sådant här ska tystas ner. Om alla vore lika modiga som Kristian skulle världen vara en bättre plats att leva i. Hälsningar Anna

10:06, 26 September 2013

micke v-vik: lyssna inte på sommarprogramet men har jag lyssnat nu och det var jobbigt och han var ärlig och rak som VISSA INTE KAN VARA INTE JAG HELLER REST IN PEAS

10:06, 26 September 2013

Nancy: Kristian du blev eldslågan som brann upp så att vi andra kunde se i mörkret.

10:06, 26 September 2013

treg: Tack för att du bjöd på dig själv, dina ord, ditt liv. Tack för ditt sommarprogram. Låt ljuset föra dig vidare till sällheten. Vila i frid.

10:06, 26 September 2013

diddi: Åh Kristian vad vi saknar dej, kan läsa dej om och om igen, dina kloka vackra or d, vi gråter och sörjer och tänker på de dina.

10:06, 26 September 2013

Mija: Kärlek.Den som inte blir berörd av detta kan inte ha några känslor. Är så ledsen att en sådan begåvning är död. Vila i frid nu, Kristian

10:06, 26 September 2013

Camy: Brevet till hans ofödda barn är det finaste och sorgligaste jag hört! <3 Vila i frid Kristian! Hoppas du är glad och frisk i din himmel nu! Du är älskad och saknad av många här på jorden men din musik kommer alltid leva kvar!

10:06, 26 September 2013

pancho: sverige bör försätta med sin jämensamma vården. detta syn tydligen på hans berettelse att det fungera brå. tack ock vila i fred

12:06, 24 October 2013

Emily : Kristian. Ditt sommarprat, din berättelse berörde mig djup. Jag har nog tömt alla mina tårar som jag bar i min kropp och går starkare nu än tidigare. Tack för dina ord och dina förhoppningar, tack för din önskan om en bättre värld. Vi andra ska köpa och göra vårat bästa, jag vet i alla fall att jag kommer kämpa för det, kämpa för att tillåta mig själv att vara lycklig. Hoppas du rider runt på hästar tillsammans med nära, kära och barn i himlen nu, kram.

12:06, 24 October 2013

Kristian Gidlund var med och bildade bandet Sugarplum fairy. När han som 27-åring fick cancer började han blogga om sin sjukdom. Bloggen berörde många.

– I slutet orkade jag knappt läsa. Det var för mycket och för jobbigt, säger vännen Malin Sydne.

Hon lärde känna Kristian Gidlund när de befann sig på en reportageresa på Kuba. Hon skulle fota och han skriva.

– Jag delar många viktiga och fina minnen med Kristian från vår resa. Han var en extremt rolig, lugn och ambitiös person. 

Efter sin första cancerbehandling blev Gidlund friskförklarad, men han fick ett cancerbesked igen.

– Då förstod jag att han inte skulle överleva, säger en tårögd Malin Sydne.

Stina Loman som läste journalistik på Södertörns högskola, tillsammans med Kristian Gidlund, säger att han var en inspirerande person.

– Kristian dog ung, men han levde verkligen. Han brann för det han gjorde och han lärde mig att man ska ta tillvara på livet, säger Stina Loman.

Gidlunds familj ber på bloggen om att få sörja i ro:

”Vi önskar nu att få sörja och bearbeta Kristians minne i stillhet”.

Samtidigt tackar de för allt stöd de fått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista