"Ericssonsanställda mår mycket dåligt"

Personalen på Ericssons fabrik i Nynäshamn är i allvarlig kris och mår dåligt efter det överraskande beskedet om nedläggning i måndags. Det kom fram på onsdagen när facket, kommunen och representanter för Ericsson träffades i kommunhuset i Nynäshamn.

Omkring 400 av de Ericsson-anställda i Nynäshamn kommer att mista sina jobb medan ett 70-tal erbjuds jobb på andra håll.

– Det har varit stiljtje. Det har inte skett särskilt mycket arbete, det har varit mycket prat. All funderar över sin egen framtid, säger Monika Bergström som representerar fackförbundet Sif.

Många känslor har kommit upp.

”Svek, besvikelse och ilska”
– De flesta är fortfarande i chock, man känner svek, besvikelse, ilska och vrede, säger hon.

Ledningen för Ericsson gav på onsdagen inte några besked om vad som ska hända med de anställda vid fabriken vid Nynäshamn.

Mötet mellan ledningen, facket och kommunen handlade om att ge bakgrund till beskedet om nedläggningen.

Kallar in sin krisgrupp
Situationen som facket beskriver bland de anställda fick kommunledningen att genast fatta beslut om att sätta igång kommunens krisorganisation.

– Utifrån den information som vi fick av de fackliga organisationerna framgick det att personalen mådde mycket dåligt, säger Ilija Batljan, kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande i Nynäshamn.

– Kommunstyrelsen har beslutat att med omedelbar verkan aktivera den så kallade Posom-gruppen, det vill säga gruppen för psykiskt- och socialt omhändertagande. Gruppen ska stå till förfogande för Ericssons personal, säger han.

– Vi kommer att se ifall vi kommer att debitera Ericsson för detta därför att det är viktigt att företaget tar sitt ansvar, säger han.

Vad har ni krävt av Ericsson nu när ni träffat dem?

– Vi utgår ifrån att de ska se till att kompetensen som finns här tas om hand på bästa sätt. Om Ericsson inte vill får vi försök att ringa någon annan som vill utnyttja deras kompetens, säger Ilija Batljan, kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".