Ardalan Shekarabi.

SSU:s Ardalan Shekarabi sitter kvar

SSU-ordförande Ardalan Shekarabi får fortsatt förtroende efter historien med att organisationens medel gått till bland annat hotell åt Shekarabi under hans kampanj för att bli vald. Men flera distrikt reserverade sig. Ardalan Shekarabi ångrar att han tog emot pengarna.

Det var olämpligt och ett utslag av bristande omdöme av SSU:s ordförande Ardalan Shekarabi när han tog emot pengar som skulle gått till ett integrationsprojekt för att bedriva personvalskampanj då han valdes till SSU-ordförande i augusti 2003, det kommer revisorerna som har granskat affären fram till. 

Ardalan Shekarabi är i dag ångerfull.

– Jag ångrar verkligen att jag tog emot pengarna och att jag inte kollade vart pengarna kom ifrån, säger Ardalan Shekarabi.

Det var strax före jul som det kom fram att det inte bara var politisk skicklighet och medlemmarnas förtroende som bar fram Ardalan Shekarabi till ordförandeposten i det socialdemokratiska ungdomsförbundet. 

Det fanns också pengar med i bilden. Några SSU-förbund som stödde hans kandidatur begärde pengar ur SSU:s verksamhetsutvecklingsfond till ett integrationsprojekt i en förening i Uppsala.

Men pengarna hamnade på ett konto som Ardalan Shekarabi har tillgång till och han använde dem för att betala resor, hotellrum och restaurangnotor med när han reste runt och besökte SSU:are i hela landet för att förmå dem att rösta på honom som ny ordförande.  

Fick fortsatt förtroende
Efter att ha godkänt revisorsrapporten röstade förbundsstyrelsen om fortsatt förtroende för Ardalan Shekarabi som ordförande.

Det blev en majoritet för fortsatt förtroende men fyra distrikt, Skåne, Örebro, Sörmland och Stockholm reserverade sig.

– Jag tycker att man skickar ut signaler att sådant här agerande är närmast OK. Det är det inte. Vi borde fastställa nya regler och låta personer som utnyttjat organisationens medel ta sitt ansvar och inte bara genom en ursäkt utan genom konkret handlande, säger Jens Lundberg från SSU i Stockholm. 

Motståndarlägret kritiskt
Men Ardalan Shekarabi själv tar lätt på den kritiken, i och med att den kommer från hans motståndare inom SSU.

– När jag kandiderade hade jag en motkandidat och det är de som är kritiska. Jag är inte förvånad att de inte ändrat uppfattning om mig, säger han.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".