20-årige Tobias Berggren, är en av dem som letar jobb just nu. Foto: Hugo Rennéus/Sveriges Radio.

Regeringen: Fortsatt hög arbetslöshet de närmsta åren

2:29 min

Regeringen bedömer att arbetslösheten blir fortsatt hög de närmsta åren. Först 2017 spås den hamna under 7 procent.

20-årige Tobias Berggren, är en av dem som letar jobb just nu.

– När man äntligen är vuxen och vill börja tjäna egna pengar, flytta hemifrån och skaffa körkort och unna sig själv med livet. Det går ju inte då när man inte hittar jobb, säger Tobias Berggren.

På en arbetsförmedling i Stockholm möter vi Tobias Berggren, som studerat handel och administration på gymnasiet. Men för att få jobb efterfrågas arbetslivserfarenhet. Och där blir det ett slags moment 22, berättar han.

– De flesta bemanningsföretag de kräver att man har tidigare anställning, då gäller inte praktik som det. Och då har inte jag någon tidigare anställning, jag har bara praktik. Det gills tydligen inte vilket är väldigt konstigt, säger Tobias Berggren.

Enligt regeringens finansplan blir arbetslösheten  8,2 procent nästa år och en vänder ner till 6,4 procent först 2017, om fyra år.

Under regeringens tid vid makten har långtidsarbetslösheten ökat. Och om den höga arbetslösheten nu håller i sig blir det allt trängre i kön av arbetssökande. Där den som kanske saknar gymnasieutbildning eller inte jobbat på länge hamnar allt längre bak.

Finansminister Anders Borg framhåller i dag att arbetslösheten ändå är lägre här än i många andra liknande EU-länder. Men det gör inte situationen mindre akut för de arbetssökande i Sverige, säger Susanne Okeke, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen.

– När det gäller långtidsarbetslösheten så har ju Sverige förhållandevis då en lägre långtidsarbetslöshet, men det är ju fortfarande ett väldigt allvarligt problem som vi måste fästa stor vikt vid, säger Susanne Okeke.

Arbetsmarknadens parter är kritiska i dag mot att budgeten saknar förslag som skapar jobb. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson hävdar att regeringen har gett upp när det gäller arbetslösheten.

– Det här är tyvärr fritt fall när det gäller jobben. Och det är ju så enkelt att göra någonting åt det. Vi har stora behov av att bygga bostäder, järnvägar och vägar. Vi har stora behov av att utbilda de arbetslösa men regeringen väljer ensidigt, varje gång de får en budget att lägga, alla pengar på skattesänkningar, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström saknar åtgärder som gynnar företagande.

– Det svenska politiska systemet måste tänka; vi måste få till en halv miljon jobb nästa mandatperiod, vad är det vi behöver göra för att företagen ska våga anställa dem? säger han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista