Nederländernas nye kung Willem-Alexander kritiseras efter ett tal om välfärdsstaten. Foto: Peter Dejong/Scanpix.

Nederländernas kung i blåsväder efter tal

1:54 min

Den klassiska välfärdsstaten är på väg bort, för att ersättas av ett samhälle där individen själv måste ta mer ansvar. Det var budskapet i ett tal som Nederländernas nye kung, Willem-Alexander, höll i går.

 Uttalandet får nu kritik av många holländare.

– Den klassiska välfärdsstaten förvandlas, sakta men säkert, till ett "deltagarsamhälle", sa kung Willem-Alexander i sitt tal.

Kung Willem-Alexander säger att den klassiska välfärdsstaten sakta men säkert förvandlas till ett "deltagarsamhälle", där var och en måste ta större ansvar för sig själv. Det kan också handla om trygghetssystem som bygger mer på insatser från till exempel kyrkor och andra organisationer i civilsamhället.

Den här förändringen beror bland annat på regeringens stora budgetunderskott och problemen med en åldrande befolkning, säger Willem-Alexander, som blev kung så sent som i våras. Gårdagens tal här i Haag blev det kanske politiskt mest kontroversiella som en nederländsk monark har hållit på många år.

Det var regeringen som hade skrivit kungens tal, där budskapet var att välfärdsstaten inte kommer se ut som vanligt igen ens när Nederländerna väl har kunnat lösa sina mest akuta ekonomiska problem.

Men kungens uttalande väcker ilska bland många här i landet. Ledaren för högerpopulistiska PVV, Geert Wilders, kallar talet " en skräckhistoria". Ekot har träffat den socialistiska parlamentsledamoten Paul Ulenbelt, och han är mycket kritisk mot socialdemokraterna i landets koalitionsregering.

- När en regering med socialdemokrater lämnar välfärdsstaten är det en slags revolution, en dålig revolution i det partiet, säger han.

Men ekonomiprofessorn Désirée van Gorp,  verksam vid Nyenrode Business University i Breukelen, håller i hög grad med om kungens uttalande.

– Några av de system vi har byggt är inte hållbara, och det inkluderar välfärdsstaten i Nederländerna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista