I den första stora strejken efter sommaren gick demonstrationståg genom Aten och Thessaloniki i dag. Foto: Petros Giannakouris/Scanpix.

Grekland står stilla under generalstrejk

1:38 min

Offentliganställda i Grekland inledde i dag en två dagar lång generalstrejk i protest mot nedskärningar inom offentlig sektor. 25 000 tjänster ska bort som ett led i regeringens besparingar.

Tåg och bussar stod stilla i flera timmar, på sjukhusen genomfördes bara akuta operationer, domstolar och skolor var stängda. I den första stora strejken efter sommaren gick demonstrationståg genom Aten och Thessaloniki i dag för att sätta press på regeringen.

För att uppfylla EU:s krav ska i år 25 000 tjänster bort i den offentliga sektorn. Institutioner som skolor, rättsväsende och sjukhus kommer att drabbas.

– Det är inte rättvist, de genomför nedskärningar, samtidigt som det inte finns några jobb att söka, sa Christina Mavropoulou till nyhetsbyrån AP vid demonstrationen utanför finansministeriet i Aten.

Arbetslösheten i Grekland är nu över 27 procent, enligt Eurostat.

Protesterna i Grekland sker nu bara några dagar innan representanter för EU, IMF och ECB besöker Aten för att bedöma hur reformarbetet fortgår. I går fick Greklands premiärminister både beröm och kritik när han besökte Bryssel.

– Grekland gör framsteg, men i ärlighetens namn, de började i vissa fall lite sent, sa EU-kommissionens ordförande Josè Manuel Barrosso.

Samtidigt skakas Grekland i dag av ett knivdåd, som skedde den gångna natten i hamnstaden Pireus. En rappartist avled efter att ha blivit huggen i bröstet.

Artisten Pavlos Fyssas, mer känd som Khilah P, var känd lokalt för att anordna manifestationer mot främlingsfientlighet och nynazism. Innan han dog pekade han ut förövaren – en högerextremist med anknytning till det nynazistiska partiet Gyllene Gryning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista