Regeringen säger ja till den planerade nickelgruvan i Storuman. Foto: Anders Östergren/Scanpix.

Sverige granskas av FN för rasdiskriminering

Gruvdrift stör renskötsel
1:19 min

Nu dras Sverige inför FN:s Rasdiskrimineringskommitté av Samerådet och Vapsten sameby i Västerbotten.

Detta efter att regeringen nyligen beslutat om att ge ett gruvbolag grönt ljus att öppna tre dagbrott i Tärnabytrakten.

Sverige har tidigare fått kritik för sin samepolitik men den här gången är det annorlunda, säger Mattias Åhrén, ordförande för Samerådets Människorättsavdelning.

– Den har ju varit mer generell det här blir något annat som nog gör det omöjligt för Sverige att ducka för. Vi ser en gruvboom i Sverige som har förödande konsekvenser för renskötseln som vi måste få stopp på. Vapstens sameby klarar inte av en gruva i sitt område. Men vi är beredda att göra det här för alla samebyar som är beredda att drabbas av den här typen av verksamhet nu, säger han.

Den senaste tiden har flera samebyar uttryckt oro för planerade gruvor i Norrland. Bland annat i Kallak väster om Jokkmokk. Det aktuella fallet rör regeringens godkännande av nickelgruva i Storuman som förvisso förväntas skapa 500 nya jobb. Men likt i Jokkmokk skulle gruvdriften störa renskötseln i området.

FN:s rasdiskrimineringskommitté kritiserade nyligen den svenska regeringen för att den inte tar nog hänsyn till samebyarna i samband med gruvetableringar. Sverige har kritiserats för sin samepolitik flera gånger dom senaste åren.

Att rasdiskrimineringskommittén nu för första gången fått en formell klagan med en begäran om att ett specifikt gruvprojekt borde stoppas  kan göra att svenska staten måste ändra sin samepolitik och ge renskötseln större inflytande i framtiden, tror Mattias Åhrén.

– Om vi har framgång med det här så kommer ju rekommendationen att bli att Sverige i det här specifika fallet måste stoppa det här projektet annars begår man människorättsbrott. Och då får vi förutsätta att Sverige gör det annars har man ingen trovärdighet på det internationella området, säger han.

Regeringen har ännu inte fått se Samerådets skrivelse FN:s rasdiskrimineringskommitté och ansvarig minister för samiska frågor och renskötseln Eskil Erlandssons pressekreterare, säger att det därför är svårt att kommentera ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".