Sellström berättar om undersökningen i Syrien

1:03 min

Chefen för FN:s vapeninspektörer, svensken Åke Sellström, berättar nu för första gången om hur det gick till när inspektörerna undersökte attacken med kemiska vapen utanför Damaskus i Syrien för några veckor sedan.

– Det första området vi var inne i hade FN inte varit i på nio månader. Vi var de första som kom in efter den perioden och blev oerhört väl mottagna. Man uttryckte nån slags glädje över att världen ändå såg dem, säger Åke Sellström i en intervju med Studio Ett.

– Det kändes välkomnande.

Vad sa de överlevande som ni pratade med om vad de varit med om?

– De berättade att de väckts eller vaknat och förstod att det var något på gång utöver det vanliga. Och det vanliga är att det är raketer eller granater som slår ned. De försökte hjälpa varandra. Hade de symtom själva försökte de bege sig till sjukhus, som ofta ligger i källare, i skyddsrum.

– Många av dem vi intervjuade blev medvetslösa för att senare vakna upp på sjukhus eller spontant ute på marken.

Ni får kritik från Ryssland för att rapporten är ensidig, ofullständig, politisk?

– Jag tolkar uttalandet som irritation för att man rapporterar om bara en händelse, den som inträffar 21 augusti, och inte om alla händelser som finns i anklagelser, säger Åke Sellström.

– Det här är bara en delrapport. Vad vi nu kommer göra är att åka tillbaka och göra klart hela undersökningen, titta på alla anklagelser som finns.

FN:s vapeninspektörer kommer när de åker tillbaka till Syrien att besöka tre eller fyra platser där det finns misstankar om att kemiska vapen har använts.

Li Hellström och Lasse Johansson
Studio Ett

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista