Bilden togs vid obduktionen av Yu Qiyi den 15 april i år. Foto: Si Weijiang/Scanpix.

Sex åtalas i politiskt känsligt tortyrfall i Kina

1:25 min

I Kina står sex tjänstemän inom kommunistpartiet åtalade för att ha torterat en man så svårt att han avled. Mannen ska under ett förhör ha utsatts för skendränkning men drunknade alltså på riktigt.

Rättegången är oerhört känslig i Kina, eftersom de åtalade arbetade för kommunistpartiets interna säkerhetstjänst.

– Tortyr är faktiskt olagligt och inhumant, och kommunistpartiet borde inte syssla med sånt, säger 25-åriga Zhou.

Rättegången som nu pågår har upprört honom.

Det var i början av april i år som ingenjören Yu Qiyi blev förhörd i en korruptionsutredning. Under förhöret ska Yu upprepade gånger ha fått huvudet nedtryckt i en tunna fylld med iskallt vatten. Till slut klarade Yus kropp inte av mer och han dog.

Men det var alltså inte polisen som förhörde Yu. Det var kommunistpartiet. Yu var nämligen medlem i partiet. Partiet har en egen säkerhetstjänst, och det är den som oftast först utreder brottsmistankar mot partimedlemmar.

Systemet kallas för shuanggui, och är ett slags parallellt rättsväsende i Kina. Det var i det här systemet som till exempel den tidigare toppolitikern Bo Xilai först utreddes när han anklagades för korruption.

Initialt beskrevs Yu Qiyis död som en olyckshändelse. Men efter att en stor dagstidning i Kina publicerat bevis för att Yu avlidit på grund av drunkning blev uppmärksamheten för stor för att myndigheterna skulle kunna ignorera fallet.

Rättegången är såklart oerhört känslig för Kommunistpartiet och varken partiet eller regeringen har än så länge lämnat någon officiell kommentar. Shuangguisystemet är omgivet av stort hemlighetsmakeri och befolkningen har ingen insyn i det.

De senaste åren har ryktena om att personer torterats och avlidit under shuangguiförhören blivit fler och fler. 

Och att den här rättegången nu ändå tillåts av partiet kan vara en strategi för att minska ryktesspridningen och förbättra partiets image.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista