Foto: Dan Hansson/Scanpix.

RFSL begär uppvaktning hos Svantesson

2:56 min

Statsminister Fredrik Reinfeldts tillsättning av Elisabeth Svantesson (M) som ny arbetsmarknadsminister har startat en debatt om hennes tidigare hållning i bland annat abortfrågan och om inställningen till homoäktenskap. Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL, säger att förbundet nu begär en uppvaktning av den nya ministern.

– Vi skickar in en begäran om en uppvaktning idag för att få träffa henne så snart som möjligt. Och då vill vi diskutera diskriminering av hbt-personer på arbetsmarknaden, eftersom det är hennes ansvarsområde, men också andra frågor som ligger på hennes departement, säger Ulrika Westerlund.

Inom RFSL, riksförbundet för homosexuellas bisexuellas och transpersoners rättigheter, har det idag förts diskussioner om hur man ska reagera på den den nya ministertillsättningen. Och nu vill förbundet ha ett möte med den nya ministern.

Som ny arbetsmarknadsminister blir Elisabeth Svantesson chef för det departement som hanterar HBTQ-frågor och diskrimineringsfrågorna genom DO.

– Hon blir ju chef för arbetsmarknadsdepartementet och hbt-minister Erik Ullenhag, och där ligger flera frågor som är av största intresse för oss. Vi vill veta hur hon tänker säkerställa att man ska jobba för att motverka diskriminering mot HBT-personer. Och hur hon ser på DO:s roll.

Är det en kontroversiell tillsättning?

– Hon är ju känd för ett tidigare engagemang mot könseneutrala äktenskap. Sedan är hon känd för sitt engagemang i värdekonservativa organisationer. Nu säger hon att hon ställer sig bakom den nya äktenskapslagstiftningen. Men vi undrar så klart hur hon ser på sitt nya uppdrag, och om hennes engagemang för hbt-personers rättigheter idag.

Det är Elisabeth Svantessons tidigare inställning i homoäktenskapsfrågan som ligger i bakgrunden. Tillsammans med en liten grupp Kristdemokrater och Moderater motionerade Elisabeth Svantesson 2006 i riksdagen och ifrågasatte den parlamentariska utredning som så småningom ledde fram till en könsneutral äktenskapslagstiftning. När frågan sedan röstades igenom i riksdagen lade hon ner sin röst.

– Vi vill också diskutera fler frågor med henne eftersom hon blir chef för det departement som ska jobba emot diskriminering och för mänskliga rättigheter.

Även om Erik Ullenhag (FP) formellt hanterar hbt-frågorna, så är det inte oväsentligt vilken inställning den nya ministern har, säger Ulrika Westerlund.

– Vi väntar bland annat på en hbt-strategi från regeringen som dragit på tiden, och det tolkar vi som att man inte är överens inom regeringen. Varje ministers inställning får betydelse för den politik som förs.

Elisabeth Svantessons pressekreterare Linda Norberg, säger att ministern inte fått någon inbjudan från RFSL, vilket inte utesluter ett möte.

--  Generellt kan jag säga att hon ser fram emot träffa många olika aktörer och företrädare som har synpunkter samt erfarenheter för hennes ansvarsområde som minister, säger Linda Norberg.

Gällande vilken inställning Elisabeth Svantesson har när det gäller hbt-frågor, svarar hennes pressekterare så här:

– Som arbetsmarknadsminister har Elisabeth varit tydlig med att hon står bakom svensk lagstiftning, regeringens politik och inget annat, säger Linda Norberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista