Tullen får inte använda inköpta batonger

Hot och våld ökar mot tullens personal, men de får inte använda någon form av personskydd. Tullverket har köpt in batonger till personalen men de ligger sedan länge inlåsta i väntan på att finansdepartementet skall besluta om de får användas.

– Tyvärr är det så att alla undersökningar visar att hot och våld ökar mot tulltjänstemän, säger Björn Hartvigsson som är ordförande i fackförbundet Tull-Kust.

Får inte vara beväpnade
Teleskopbatongerna är inköpta, märkta ”Tillhör Tullverket”, personalen har utbildats i hur de skall användas, men sedan har batongerna låsts in eftersom det visade sig att tullens uniformerade personal inte får vara beväpnade.

– Troligtvis ligger de väl i något lager och väntar på beslutet om tullpersonal får lov att vara beväpnade med batong eller inte.

Skulle de behövas?

– Ja de skulle behövas för personalen ute upplever idag att de inte på något sätt kan försvara sig utan här är det bara fråga om att kunna springa fort. Men i de situationer vi hamnar kan vi inte försvinna eller fly på något sätt.

Möter oftare beväpnade personer
Batongerna köptes in för att det fanns ett behov för det blir allt vanligare att tullens personal stöter på beväpnade personer.

– Ja, eftersom vi jobbar vid gränserna och där är det folk som håller på med droger och smuggling och de är ofta beväpnade.

Det krävs nya föreskrifter för att tullens personal skall få bära batong. Förra året hamnade ärendet hos tullenheten vid finansdepartementet. Inget beslut har fattats och man vet inte heller när eller om det blir något beslut.

– Vi är mycket bekymrade över att vi inte har någon enkel form av självskydd för våra tjänstemän, säger Björn Hartvigsson på fackförbundet Tull-Kust.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".