Gerhard Schröder och George Bush.

Bushs charmoffensiv går inte hem i USA

I USA har reaktionerna på president George Bushs Europaresa varit blandade. En del av presidentens anhängare har svårt att förstå charmoffensiven mot det Europa som svikit USA i Mellanöstern och tänker börja sälja vapen till Kina.

– Jacques Chirac dyker upp leende och skrattande och lovar att samarbeta. Gerhard Schröder lovar att vara hjälpsam. De kommer inte att göra så mycket, men de är mycket trevligare än för sex månader sedan. Européerna har tvingats inse att de måste leva med Bush de närmaste fyra åren, säger den tidigare republikanske talmannen i representanthuset Newt Gingrich, numera kommentator i TV-kanalen Fox News.

Varnar för vapen till Kina
Gingrich tror inte på Europas mjuka taktik mot Iran men ser det som ett framsteg att Frankrike och USA nu gemensamt i FN kräver att Syrien ska lämna Libanon.

Ordföranden i representanthustes utrikesutskott Henry Hyde varnar på ledarsiden i Wall Street Journal Europa för att bryta det vapenembargo mot Kina som infördes efter massakerna på Himmelska fridens torg 1989.

”Moraliskt fel”
USA:s kongress har redan antagit en resolution som går ut på att Europa ska straffas hårt med omfattande restriktioner för bland annat teknologiexport om Europa börjar sälja vapen till Kina. Vapen som i en framtida konflikt med exempelvis Taiwan kan komma att användas mot USA.

Det som är moraliskt fel kan aldrig vara politiskt rätt, skriver Henry Hyde.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".