Dåliga rutiner för sjukskrivningar

Uppdaterad 07:25
De sjukintyg som läkare skriver på vårdcentralerna är ofta för dåliga, anser Socialstyrelsen. De flesta har inga tydliga rutiner och bedömningarna kan variera från läkare till läkare.

– För samhället kan det betyda att det finns både över- och underförskrivningar och det kan driva upp kostnaderna och göra systemet orättvist. En del patienter kanske inte blir rätteligen sjukskrivna när intygen kan ifrågasättas av Försäkringskassan, säger generaldirektör Kjell Asplund.

Besökt 200 vårdscentraler
Debatten om de många sjukskrivningarna har bland annat gällt läkarnas arbete med att skriva sjukintyg. En fråga som har ställts på sin spets i Jönköping där läkare har protesterat mot att Försäkringskassan har blivit tuffare.

För att undersöka hur sjukskrivningarna går till besökte socialstyrelsen förra året 200 vårdcentraler, en femtedel av alla i landet.

Brist på psykologer
Det resultat som redovisas på Dagens Nyheters debattsida beskriver läkare som upplever sig som närmast vingklippta, med liten möjlighet och förmåga att påverka sjukskrivningarna.

På de flesta vårdcentraler finns inga nedskrivna rutiner, läkaren har svårt att bedöma hur mycket patienten kan arbeta, det blir upp till patienten, det är brist på psykologer och kuratorer och väntetider till specialistvård.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".