Brasiliens president Dilma Rousseff stärker landets cyberförsvar. Foton: AP/Eraldo Peres. Scanpix. Fotomontage: Sveriges Radio

Brasilien rustar upp i cyberkriget

2:00 min

Brasiliens president Dilma Rousseff vill att Brasilien landet ska satsa resurser på att skapa en egen mejl och ett nationellt krypteringssystem. Initiativet kommer efter att USA:s avlyssning av brasilianska politiker och företag avslöjats.

I veckan tog Rousseff också beslut om att ställa in sitt statsbesök i Washington.

Paulo Pagliusi, Brasiliens ledande krypteringsexpert, visar på en karta hur sex blå streck går ut från Brasiliens kust. Det är fiberoptiska undervattenskablar som en stor del av Latinamerikas internettrafik går igenom.

Fem går till New York och Miami. Det innebär att nästan all information måste passera USA innan den går vidare, till Europa eller Asien.

Paulo Pagliusi är en av dem som nu fått till uppgift att försöka skydda landet från USA:s avlyssning. Eller, som Paulo Pagliusi uttrycker det, bygga upp arsenalen i cyberkriget. Det ska göras med ett nytt nationellt mejlsystem, egna krypteringssystem och genom att tvinga företag som Facebook att lagra data om brasilianska medborgare i Brasilien.

Frågan är dock om det ens är möjligt – och hur lång tid det i så fall kommer ta innan Brasilien har den kapacitet och kompetens som krävs. Men Paulo Pagliusi vill gå ännu längre. Han tycker att Brasilien ska dra egna undervattenskablar för att slippa gå via USA.

När jag frågar om Brasilien har resurserna som krävs, så svarar Paulo Pagliusi att det här bör prioriteras. Brasilianska politiker verkar vara av samma åsikt. President Dilma Rouseff har tagit mycket allvarligt på rapporterna om USA:s avlyssning och tog i veckan beslut om att ställa in ett planerat statsbesök i Washington för att markera sitt missnöje.

Mer om konsekvenserna av USA:s avlyssning hör du i lördagens Konflikt i P1 klockan 09:00.

Lotten Collin, Rio de Janeiro

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista