Vid den här platsen uppges Kadaffi ha gripits, svårt skadad. Foto: Philippe Desmazes/Scanpix

Få ljusglimtar i Libyen två år efter Kadaffis död

2:24 min

 Snart två år efter att Libyens förre diktator Muammar Kadaffi dödades kämpar landet fortfarande med att nå stabilitet.

Hittills har vägen mot demokrati varit misslyckad samtidigt som säkerhetsläget återigen försämrats. Det säger Mohamed Eljarh som kommenterar libysk politik och säkerhet i flera stora medier.

– Det är stor oro bland många libyer över den förvärrade situationen i landet, säger Mohamed Eljarh.

Han konstaterar att de senaste fyra, fem månaderna har säkerhetsläget försämrats kraftigt.

Olika miliser som vägrat lämna ifrån sig sina vapen är lojala med en rad olika politiker – som i sin tur utnyttjar dessa miliser för att få igenom sin politiska vilja. Till exempel har ministerier ockuperats, polischefer dödats, maktkampen över områden och institutioner eskalerat och oljeexporten ligger tidvis helt nere på grund av olika konflikter.

Dessutom har klanstrider blossat upp på flera håll, islamistiska extremister har med våld skrämt bort både diplomater och utländska investerare, och gripanden av journalister och människorättsaktivister har ökat.

Nyligen var Tripoli utan vatten i flera dagar, vattenledningen till huvudstaden hade stängs av, av en klan som fått en klanmedlem kidnappad i just Tripoli.

För två år sedan när jag bevittnade Muammar Kadaffis lik som låg för allmän beskådan och allmän bespottning, var människor euforiska och positiva. Allt skulle lösa sig snabbt nu när diktatorn var död. Verkligheten ville annat.

Det första allmänna valet gick visserligen bra, men ingen politiker har hittills lyckats ena de många fraktionerna av före detta rebeller. Mohamed Eljarh säger att trångsynta politiska intressen kapat den politiska scenen.

– Politiska grupper använder säkerhetsläget som en förhandlingstaktik och för att stärka sitt inflytande och sin kontroll genom väpnade grupper som de samarbetar med. När vi får politiker som ger upp det samarbetet och ser till hela Libyens intresse, först då kan vi nå framgång.

Den demokratiska processen har det senaste året tappat fart, och till och med gått tillbaka – och även om människor tappat förtroende för politiker och milismän visar opinionsundersökningar att de inte tappat tron på demokrati.

– Har människor tappat hoppet? Nej, och jag tror heller inte att de är på väg att göra det, säger Eljarh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista