Främmande fiskarter vanligare i Kattegatt

Medan fiskarter som torsk och plattfisk i Kattegatt minskar i antal dyker det upp nya och för denna del av havet främmande fiskar som till sardiner, taggmakrill och ansjovis som är vanliga i varmare vatten. (SR Halland)

– Det här är första gången vi noterar taggmakrill och ansjovis i de här mängderna, säger Peter Norell, länsfiskekonsulent i Halland.

Sedan länge har han och kollegerna på länsstyrelsen gjort en årlig tio-i-topplista över havsfiskarnas fångster i havet utanför Hallands kust. På årets lista finns de exotiska nykomlingarna.

Vanliga i Medelhavet
Taggmakrill som normalt simmar i Medelhavet och sydliga Atlanten och ned utmed Afrikas västkust har tagit sig in på femte plats, efter blåvitlingen.

Ansjovisen som normalt gillar vattnen vid södra Marockos kust har också klättrat från ingenstans till åttonde plats och slår därmed rödspottan. Mest förbryllande är stora fångster av sardiner.

Kan ha anpassat sig
Nu är frågan om de sydliga fiskarna funnit tomrummen som torsken och plattfisken lämnat efter sig så bra att de kommit för att stanna.

– En del forskare tror att det är så att de har anpassat sig. Andra tror att det beror på tillfälligheter på grund av att det har kommit upp varma strömmar, säger Peter Norell, länsfiskekonsulent i Halland.

Maja-Lena Rådelius, SR Halland
maja-lena.radelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".