Expert: al-Shabaab reellt hot mot Kenya

"Det är uppmärksamheten man vill åt"
1:10 min

Enligt Emma Skeppström, expert på Somalia vid Försvarets forskningsinstitut FOI, är al-Shabaab är ett reellt hot mot Kenya. "Ju mer Kenya engagerar sig i Somalia, desto mer giltigt mål blir det, tycker al-Shabaab", säger hon.

Tills för ett par år sedan kontrollerade al-Shabaab stora delar av södra och mellersta Somalia. Men sedan regeringsstyrkorna och Afrikanska unionens styrka på plats, Amisom, fick förstärkning av framför allt Kenya 2011, men även Uganda och Etiopien, har den förlorat kontrollen över viktiga städer som huvudstaden Mogadishu och hamnstaden Kismayo.

Sedan dess har organisationen ändrat taktik, från att bedriva mer konventionellt frontkrig mot regeringsstyrkor och Amisom till riktade attacker. Al-Shabaab har utfört ett antal sådana attacker inne i Somalia, riktade mot president Hassan Sheikh Mohamud, FN och nyligen, eventuellt, mot några svenska politiker på besök.

Även Uganda har utsatts för attacker från al-Shabaab, om än i mindre utsträckning hittills.

Vad al-Shabaabs högre mål är kan nog skifta inom organisationen, enligt Emma Skeppström. Även den sittande somaliska regeringen, som är den mest funktionella sedan inbördeskrig bröt ut 1991, ses som ett legitimt mål eftersom den får så mycket stöd utifrån, säger Emma Skeppström.

– Men det här handlar definitivt om att få bort den utländska närvaron, säger hon och syftar på dådet i Nairobi.

Kenya påverkas mycket av vad som händer i Somalia. Världens största flyktingläger ligger i norra Kenya och har omkring en halv miljon invånare, de absolut flesta har flytt från Somalia. Men det var efter att turister kidnappats i Kenya som regeringen beslutade att gå in med militär.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".