Lyxvåning kan fälla fransk finansminister

Kraven ökar i Frankrike på finansministern Hervé Gaymards avgång. Det har avslöjats att han lever i en lyxlägenhet på statens bekostnad, samtidigt som han driver regeringen hårda besparingsprogram för de offentliga utgifterna.

Det började med att veckotidningen Le Canard Enchainé, Den fjättrade ankan, förra onsdagen avslöjade att Hervé Gaymard, när han blev finansminister flyttat in i en lyxlägenhet på 600 kvadratmeter i två etage i Paris flottaste kvarter, med en hyra på drygt 130 000 kronor i månaden, 14 000 euros. En summa som skattebetalarna står för.

Nog för att Paris är dyrt, men även här är det en fantasisumma. Särskilt i tider då franska regeringen driver på olika besparingar, som får de olika franska facken att kalla till demonstrationer och strejker varje vecka.

Beredd flytta
Finansminister Gaymard försökte genast avvärja skandalen, genom att lova att han, hustrun Clara och de åtta barnen skulle flytta ur lägenheten igen. Och premiärminister Raffarin införde raskt riktlinjer för ministrarnas boende.

Men tidningen Le Canard Enchainé hade mer på lut den här veckan. Ombyggnader och ljussättning av lyxlägenheten för ungefär 300 000 kronor visar sig ha betalats med skattemedel. Detta säger Gaymard nu att han ska stå för själv.

Hyr ut egna lägenheten
Andra tidningar har rotat upp sina spår. Le Monde berättar att paret Gaymard har en lägenhet på 200 kvadratmeter centralt på Boulevard St Michel, som paret hyr ut medan staten betalar finansministerbostaden. Inget olagligt, skriver Le Monde, men det försvagar finansministerns ställning.

Le Parisien fyller på med att det ena köket i lyxbostaden, den sammanslagna etagelägenheten, byggdes om till ett gym.

Hervé Gaymard har varit finansminister i fyra månader och har omgående blivit en belastning för den franska regeringen. Premiärminister Raffarin ger honom sitt fulla stöd, det är inte tal om att han ska avgå.

Själv säger Hervé Gaymard till Le Figaro: ”Jag tänker inte låta mig nålas upp som en fjäril, medan vi jobbar som dårar för republiken.”

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".