Valet en stor framgång för Merkel

2:26 min

I Tyskland kommer kristdemokraten Angela Merkel fortsätta som förbundskansler i fyra år till. Det står klart efter att hennes kristdemokrater i gårdagens förbundsdagsval blev klart största parti efter en stor ökning jämfört med förra valet, vilket är en stor triumf för Merkel. Men trots segern kan det vänta svåra koalitionsförhandlingar för henne.


LÄS MER:
LÄS OCKSÅ:

Oförställt lyckliga CDU- väljare skanderade Angie när deras partiordförande Angela Merkel, inte ens timme efter att vallokalerna hade stängt, höll sitt segertal efter ett triumfartat val.

– Ett riktigt superresultat kallade en brett leende och påtagligt glad Angela Merkel valresultatet på omkring 41,5 procent, en ökning med nästan 8 procentenheter jämfört med valet för fyra år sen. 

Resultatet är en stor personlig triumf för Angela Merkel som av väljarna uppfattats som det trygga ankaret genom svåra tider, bl a den europeiska skuldkrisen. Det är också en uppenbar belöning för hennes förflyttning av partiet mot mitten ideologiskt. Många av de som röstade på kristdemokraterna angav att de gjorde det enbart på grund av Merkel.

- Hon har gjort sitt jobb suveränt och med stadigt hand sa den nöjde Merkelväljaren Philip Latz.

Merkel kommer nu fortsätta som förbundskansler och kommer om hon sitter alla de kommande fyra åren bli en av de som suttit allra längst på den tyska förbundskanslerposten.

Däremot kan tuffa koalitionsförhandlingar vänta med en ny regeringspartner. Den nuvarande, liberala FDP åkte nämligen ur förbundsdagen för första gången någonsin, vilket var valets kanske enskilt största nyhet.

Kristdemokraterna kommer nu sannolikt söka regeringsstöd hos det största oppositionspartiet Socialdemokraterna SPD. SPD gick fram något jämfört med förra valet till preliminärt 25,7 procent, men tillsammans med Miljöpartiet De Grönas dåliga resultat, bara knappt 8,5 procent, räckte det inte alls för att putta undan Merkel från kanslerposten. Merkel ville igår inte spekulera om några regeringsförhandlingar.

Peter Hall var en av flera CDU - väljare som hoppades att det skulle kunna gå att få ihop en s.k. stor koalition mellan kristdemokraterna och SPD.

Det nya eurokritiska partiet AfD missade 5 - procentsspärren med liten marginal, men har nu ändå satt eurofrågan på dagordningen i den tyska politiken och hoppas kunna göra ett ännu bättre resultat i det kommande valet till europaparlamentet. Det tyska vänsterpartiet Die Linke backade några procentenheter till omkring 8.5 procent.

Daniel Alling, Berlin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista