Departement lägger sig i vårdnadsbidrag

Ett lokalt beslut om vårdnadsbidrag i Uppsala kommun har fått utbildningsdepartementet att reagera.

I förra veckan sa bland annat socialdemokraterna i kommunen ja till ett förslag om ett slags vårdnadsbidrag som innebär att föräldrar som vårdar andra barn förutom sina egna ska få ersättning för det.

Sedan utbildningsdepartementet sett på tv-nyheterna om att socialdemokraterna i Uppsala hade röstat för förslaget kontaktade de socialdemokraternas politiske sekreterare Eva Lindqvist.

– Varför säger de detta på nyheterna i princip, vad gör ni, vad innebär det beslutet och varför pratar de om vårdnadsbidrag? säger hon.

Få drygt 5 000 per barn och månad
Enligt förslaget som barn- och ungdomsnämnden i Uppsala sa ja till i förra veckan ska föräldrar i Uppsala som är hemma med sina barn kunna få betalt för det, drygt 5 000 kronor per barn och månad.

Kravet är att de tar hand om minst ett annat barn förutom sina egna.

Till exempel kan det handla om en mamma som är hemma med sina två barn också tar hand om grannens två barn.

Mamman anställs inte av kommunen och har inga krav på sig att ta hand om fler barn, som till exempel kommunala dagbarnvårdare. För det kan hon kvittera ut ett bidrag på drygt 20 000 kronor i månaden.

Ju fler barn mamman tar hand om desto större blir bidraget.

Socialdemokraterna är en stark motståndare till denna typ av vårdnadsbidrag som de bland annat menar är en kvinnofälla. Så på utbildningsdepartementet blev förvåningen stor när de fick besked om att socialdemokraterna i barn- och ungdomsnämnden i Uppsala kommun hade sagt ja till detta förslag.

Rädsla från departementet
Från departementets sida finns idag en rädsla för att detta ja till vårdnadsbidrag i Uppsala ska bli en slags smygöppning för liknande vårdnadsbidrag i andra kommuner i landet.

Orsakerna till att socialdemokraterna i Uppsala röstade ja till vårdnadsbidraget var att de bara hade två förslag att ta ställning till i nämnden. Förslag som partiet ansåg var två dåliga förslag.

Socialdemokraterna valde då att rösta på det ur egen synvinkel minst dåliga förslaget om vårdnadsbidrag.

Redan dagen sa den socialdemokratiska ledningen i Uppsala att beslutet ska överklagas.

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Uppsala Stavros Giangozoglu säger till SR Uppland att överklagandet inte är ett resultat av utbildningsdepartementets inblandning.

Departementet kommer nu att hjälpa sina partikamrater i Uppsala att överklaga beslutet om vårdnadsbidrag som man anser strider mot skollagen.

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sr.se

I samarbete med SR Uppland

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".