Foto: Scanpix

2013 – ett superbörsår

Under hela 2013 har en rad av världens börser rusat uppåt.

Det är en trend som kan fortsätta, i alla fall ett tag till, allra mest på Tokyobörsen, säger Marie Söderberg, som är professor vid Japaninstitutet på Handelshögskolan.

– Jag tror att det är starka förhoppningar och det stärktes ännu mer för några veckor sedan, när Japan lyckades få olympiaden till Tokyo.

Tokyobörsen har tjurrusat sedan nyår, 42 procent uppåt, dubbelt så mycket som till exempel Stockolmsbörsen.

Den japanske premiärminstern Shizo Abe har vinden i ryggen. Allt går bra för Abe. Han vann valet och har kontroll över parlamentet. Japan fick OS. Han har en ny finansminister och ny centralbankschef.

Alla är överens om att fullkomligt ösa ut pengar för att få fart på inflationen göra det billigt att låna  till investeringar och till att anställa folk, säger Marie Söderberg professor vid Japaninstitutet på Handelshögskolan i Stockholm.

– De här stimulanspaketen som man har lagt nu är mycket, mycket större än de någonsin har varit.

Nu sjunker också Japans valuta, yen, så att japanska varor blir billigare för omvärlden.

– Jag tror att det är mycket psykologi i det här också. Till viss del har premiärminister Abe lyckats väl med att prata ner värdet på yenen.

Och det sker samtidigt som den amerikanska centralbanken gör samma sak:  amerikanska Fed köper statsobligationer för 85 miljarder dollar i månaden, och häromdagen kom beskedet att stödköpen fortsätter. Alltså, företagen kan låna billigt och går som tåget.

Men börsuppgångarna bygger på tron att ekonomierna faktiskt kommer att börja växa snart, och arbetslösheten ska sjunka. Och det har inte hänt än, säger Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea.

– Det här det största experimentet som har genomförts någonsin.

Dessutom måste festen betalas till slut, säger Olavi.

– De som potentiellt kan förlora på det är ju framtida generationer. Vi bygger ju upp enorma balansräkningar i statsböckerna. Och det är ju någonting som någon gång ska betalas tillbaka.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista