Svensk frånvaro av investeringar

Trots att företagens kassor är överfulla har inte investeringarna kommit i gång. Kurvan pekar neråt sedan fem år tillbaka. Siffror från EU visar att Sverige hamnar i botten när det gäller investeringar i företag och bostäder.

Problemet är stort och görs inget nu blir det ännu värre om fem tio år, säger Metalls utredningschef Ola Asplund.

– Jag är inte förvånad. Det är nog en bild som stämmer med våra farhågor. Det är inte alls någon trevlig bild när man ser att Sverige ligger långt ner i investeringsligan. Detta har effekter på längre sikt. Jag tror inte att man ska titta på det som ett konjukturfenomen, säger han.

– Om vi har en låg investeringsandel i dagsläget så kommer vi att få effekter om fem, kanske tio år. Det är den tidshorisonten det handlar om, säger Ola Asplund.

Utflyttning av jobb oroar
Det är inte bara frånvaron av investeringar som oroar facket, det är också utflyttningen av jobb och då är det inte bara låga löner någon annanstans som spelar roll.

– Mycket av den utflyttningen som var tidigare var väldigt tydligt bestämt att man sökte lägre lönekostnader. Jag tror att en skillnad nu är att man ser en förflyttning i världens tillväxt till en helt annan region av världen. Det är en skillnad mot de tidigare utflyttningarna, säger Ola Asplund.

Det senaste exemplet på utflyttning ned nedläggning är att Ericssons Nynäshamns fabrik stängs i höst. Det ställer globaliseringen på sin spets säger Ola Asplund.

– Jag tror att det finns en väldigt stor frustration och blir man själv drabbad av en uppsägning när man jobbar i en anläggning i Sverige som i och för sig är ganska lönsam är det svårt att förstå varför man ska flytta den produktionen. Det väcker tankar om att vi kanske inte tjänar så mycket på globaliseringen, säger han.

”Vidareutveckla där vi är duktiga”
För att klara konkurrensen och få igång investeringarna gäller det nu att starta utifrån det vi redan är bra på i Sverige, menar Metalls utredare.

– Om vi är duktiga inom delar av fordonsindustrin så är det ett område som vi ska vidareutveckla. Det är den kortaste vägen till framgång, säger Ola Asplund utredningschef på Metall.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".