Flera rutiner har ändrats uppger Västmanlandspolisen. Foto: Berit Roald/TT

Datainspektionen har kritiserat polisen tidigare

"Ska man inte vara med ska man tas bort"
1:14 min

Dagens Nyheters avslöjande är inte första gången där polisen får kritik för sitt sätt att behandla personuppgifter. För mindre än ett år sedan fick kriminalunderrättelsetjänsterna i både Jämtland och Västmanland kritik av Datainspektionen. Även då var anledningen sättet personer registreras.

 – Man har helt enkelt registrerat känsliga personuppgifter utan att de egentligen haft någon bäring på just det ärendet. Det som krävs är att det är absolut nödvändigt, säger Maria Karlströms, jurist på Datainspektionen.

Det var i november förra året som Datainspektionen, efter två separata inspektioner, kritiserade polisens kriminalunderrättelsetjänst i Jämtland och Västmanland för den typ av uppgifter som de har sparade.

Samtidigt fick de båda länen också kritik för att inte gallra bland uppgifterna, och att de missade att tydligt markera vilka personer som inte var misstänkta för något brott –  något som krävs enligt polisdatalagen.

På polisen i Västmanland är man noggrann med att påpeka att kritiken de fick inte rörde att personer registrerades på grund av sin etnicitet eller folkgrupp.

Men kritiken som riktades mot dem gjorde att flera rutiner ändrades, och en viktig förändring är, enligt stabschefen Anders Ternström, att de idag är bättre på att sortera fram vilka som ska vara kvar i olika register.

– Jag tror det handlar mer om att säkerställa att de som är med i registerna finns där av rätt orsak och att vi ständigt är med och håller dem uppdaterade med den gallring som ska göras. Ska man inte vara med ska man tas bort, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".