Staten säljer alla aktier i Nordea

Staten säljer nu resten av sina aktier i bankkoncernen Nordea. Därmed drar sig staten helt ur ägandet ur den en gång helt statliga banken.

Senast i juni sålde regeringen en del av sina Nordea-aktier. Då minskades statens ägande i Nordea från drygt 13 till 7 procent. Och i kväll och i natt går de sju återstående procenten, eller 284 miljoner aktier, under klubban på en auktion.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) säger i ett pressmeddelande att bankaktier är riskfyllda tillgångar, och att banker kräver strikta regelverk och stor tillsyn.  

– Statens roll är att reglera bankerna, inte att äga dem. Inriktningen för regeringen är att sälja statens resterande innehav i Nordea, säger finansmarknadsminister Peter Norman.

Enligt Norman ska intäkterna från försäljningen användas för att minska statsskulden.

Den största ägaren i Nordea är det finländska försäkringsbolaget Sampo Group.

Försäljningen riktar sig till svenska och internationella investerare.

Ekot

Nordea

  • Nordea är Nordens största bank. Den bildades 2000 genom en sammanslagning av Merita Nordbanken (Sverige), Unibank (Danmark) och Christiania Bank og Kreditkasse (Norge).
  • Nordbanken blev helstatligt under finanskrisen 1992.
  • 2011 minskade staten sin ägarandel i Nordea från tidigare 19,8 procent till 13,5 procent. I juni i år sålde staten ut ytterligare aktier.
  • Största ägare var i slutet av augusti finländska försäkringsbolaget Sampo med 21,4 procent följt av svenska staten med 7,1 procent.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista