"Vårdköerna är egentligen kortare"

Det blir troligen inte så svårt som väntat för landstingen att uppfylla vårdgarantin som garanterar en patient behandling inom tre månader. På torsdagen fattade regeringen beslutet som träder i kraft 1 november, men på många håll är köerna inte så långa som man tidigare trott.

– Man har satt upp patienter på väntelista långt innan man faktiskt bestämt sig för att operera, säger Roger Molin, biträdande avdelningschef på Sveriges kommuner och landsting.

– En hel del av patienterna som finns på väntelistor är inte längre av olika skäl aktuella för behandling, man kanske inte längre vill ha behandlingen eller så är man redan behandlad eller så har man avlidit i någon annan sjukdom, säger han.

Är det här beslutet då nödvändigt?

– Ja, för det vore fel att tro att detta bara är en synvilla, det finns faktiska väntetidsproblem. Det har funnits en tradition i hälso- och sjukvården där man har tolererat och accepterat väntetider i för hög grad, säger han.

– Det finns patienter som har väntat i åratal på behandlingar som man borde fått inom tre månader, säger Roger Molin.

Det är framförallt inom ortopedin som dagens beslut om vårdgaranti blir betydelsefullt. Där finns fortfarande verkliga och långa köer. Men alla planerade behandlingar omfattas av garantin och en patient som fått beslut om behandling har rätt till det inom tre månader, i sitt eget eller annat, landsting.

Socialstyrelsen har fått i uppdrag att utvärdera omläggningen årligen under de närmaste åren för att se ifall landstigen klarar uppgiften.

Roger Molin, biträdande avdelningschef på Sveriges Kommuner och landsting, om den nya vårdgarantin som regeringen fattade beslut om idag.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".