Rikspolischef: "Alldeles för omfattande register"

1:43 min

Rikspolischef Bengt Svenson har idag träffat landets 21 länspolismästare och han har även haft ett extrainkallat möte med Rikspolisstyrelsens styrelse med anledning av den uppmärksammade registreringen av romer hos Skånepolisen. Svenson har i dag gett länspolismästarna i uppdrag att gå igenom för att se om det finns fler liknande register.

– De sa att så långt de hade sett så fanns det ingen utav de polismyndigheterna som hade något sådant register, säger Bengt Svenson.

Efter Dagens Nyheters avslöjande de senaste dagarna om att polisen i Skåne registrerat tusentals romer i åtminstone två olika register säger rikspolischefen att han är besviken över registervården.

 – Jag tycker att registret är för omfattande, jag har svårt att förstå varför man registrerar så många barn. Jag är besviken på att man inte har haft bättre registervård, man ska gallra det här, säger Bengt Svenson.

Nu finns det nya regler om gallring och det sköts till stor del automatiskt, det här skulle ha tagits bort manuellt, menar du att det borde tagits bort många uppgifter?

– Sannolikt. Jag tycker att det är alldeles för omfattande, det har pågått i två års tid, det är över 1 000 barn av 4 000 registrerade personer, det låter för mig orimligt.

Men i dag säger Peter Springare, rotelchef för grova brott i Örebro, att alla polismyndigheter jobbar på ett liknande sätt och att det uppmuntras från högsta nivå. Bengt Svenson säger att det inte är arbetssättet med registren som han är kritisk till.

– Det är inte verktygen jag ifrågasätter. Vi ska bedriva en sådan verksamhet, men det ska vara utifrån de regler som gäller.

– Jag skulle tycka att det var oerhört allvarligt om det framgår att det här registret i huvudsak bygger på etnicitet, men jag har ingen anledning att spekulera i den frågan, jag vet för lite om det, säger Bengt Svenson.

Reportrar: Lotta Myhrén, Karin Wettre och Julia Milder
Ekot

Snabb sammanfattning - detta har hänt:

  • Dagens Nyheter avslöjade i måndags att polisen i Skåne registrerat 4 000 romer, varav många barn, i ett register, och i tisdags skrev tidningen om ytterligare ett register med 1 000 personer, många med romska namn.
  • Efter avslöjandet har polisen anmält sig själva för att utreda detta, och åklagare Mats Åhlund på riksenheten för polismål har inlett en utredning om misstänkt brott mot personuppgiftslagen.
  • Även säkerhets- och integritetsskyddsnämnden granskar uppgifterna.
  • Under onsdagen säger Peter Springare, rotelchef för grova brott i Örebro, att alla polismyndigheter jobbar på ett liknande sätt med register som dessa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.