Oklart om registreringen av romer är olaglig

4:02 min

Det är oklart om Skånepolisens registrering av tusentals romer är olaglig, och många frågor kring registret hänger fortfarande i luften, säger Sigurd Heuman, ordförande i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, som just nu granskar ärendet.

Klart är att det är förbjudet att föra register enbart utifrån känsliga personuppgifter som en persons etniska tillhörighet, säger Sigurd Heuman.

– Men däremot kan man få komplettera andra uppgifter med känsliga personuppgifter, om det, som det står i polisdatalagen, är absolut nödvändigt för brottsbekämpningen, säger Sigurd Heuman.

Efter Dagens Nyheters avslöjande om att polisen i Skåne registrerat tusentals romer och deras släktband har åklagare Mats Åhlund på riksenheten för polismål inlett en utredning om misstänkt brott mot personuppgiftslagen. Även Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden granskar uppgifterna och en rad andra instutitionella kontrollorgan har fått frågan om registreringen av romer på sitt bord.

Men att kartlägga kriminella i en pågående utredning genom att föra in underrättelsematerial i ett så kallat chart-register är varken nytt eller ovanligt, säger Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell. Och att både barn och personer som inte är kriminella kan hamna i ett sådant register är inte heller det så konstigt som det kan låta, menar han.

– Att man tar med barn kan exempelvis bero på att det finns någon form av koppling mellan den kriminelle och barnet. Det kan röra sig om ett tidigare förhållande där det finns ett barn med i bilden. Men det kan finans en mängd andra olika skäl till att det blir så, säger Lars Förstell.

Det finns inget uttryckligt förbud mot att ha med icke kriminella eller icke misstänkta personer i ett register, säger Sigurd Heuman vid Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN), men däremot måste man anteckna i registret vilka som inte är misstänkta för brott.

– Det finns inte sådana anteckningar så vitt jag kan se. Vi har gjort vissa slumpmässiga undersökningar och då fanns det inga anteckningar.

En rad frågor hänger i luften, och det SIN nu vill ha svar på från polisen är bland annat varför registret är så omfattande, varför det finns barn med i registret, varför det funnits under så lång tid och vilka av alla registrerade som är misstänkta för brott.

Om nämndens granskning visar att registret strider mot lagen kan de skicka ärendet vidare till justitiekanslern som kan besluta om skadestånd för de som har blivit registrerade.

Mårten Schultz, professor i civilrätt, säger att det är en "svåröverskådlig regelmassa" för den enskilde och att rättsläget är osäkert.

– Integritetsskyddet är så komplicerat i sin reglering i svensk rätt. Det finns en mängd olika lagar och regler på ett flertal olika nivåer, säger Mårten Schultz och nämner grundlagen, tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen, Europakonventionen och vanliga författningar.

Dessutom är sex olika kontrollorgan inblandade i ärendet: Förutom Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden även Diskrimineringsombudsmannen, Justitieombudsmannen, Justitiekanslern, Datainspektionen och Barnombudsmannen – något som kan göra det svårt att veta vart man ska vända sig, säger Schultz.

– Det är inte lämpligt ur den enskildes synvinkel vilket av de här kontrollorganen man ska vända sig till och än mindre när man inte vet vad som är förbjudet, säger Mårten Schultz, som också menar att det inte finns någon "quick fix" på problemet.

– Men vad man kanske borde göra är att se över hur de olika kontrollorganen fördelar arbetsuppgifterna, säger Mårten Schultz.

Julia Milder
julia.milder@sverigesradio.se

Milan Djelevic
milan.djelevic@sverigesradio.se

Detta har hänt:

  • Dagens Nyheter avslöjade i måndags att polisen i Skåne registrerat 4 000 romer, varav många barn, i ett register, och i tisdags skrev tidningen om ytterligare ett register med 1 000 personer, många med romska namn.
  • Efter avslöjandet har polisen anmält sig själva för att utreda detta, och åklagare Mats Åhlund på riksenheten för polismål har inlett en utredning om misstänkt brott mot personuppgiftslagen.
  • Även säkerhets- och integritetsskyddsnämnden granskar uppgifterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.