EU:s socialdemokrater vill ha in välfärd och miljö i Lissabonstrategin

Under torsdagen möts Europas socialdemokrater i Stockholm. Huvudämnet är den så kallade Lissabon-processen som innebär att EU:s ekonomi ska bli starkast i världen.

Men de europeiska socialdemokraterna är missnöjda med den ensidiga betoningen på ekonomi på bekostnad av miljö och välfärd.

Statsminister Göran Persson är övertygad om att när EU:s regeringschefer har toppmöte nästa gång så blir det en förändring.

– Ja, det tror jag och jag hoppas att den ansvarige kommissionären Günter Verheugen gör en omstart för sitt förslag och kompletterar med mer ekologiska frågor, säger Göran Persson.

När du talade med Verheugen, fick du då några sådana löften?

– Jag lovade att ge honom ett underlag som kan användas i ett sådant här resonemang. Han är öppen för den typen av diskussioner, säger statsministern.

På seminariet i Stockholm har samtliga talare, partiledare för socialdemokratiska partier i Europa sagt att de inte accepterar att EU-kommissionen bara talar om ekonomisk tillväxt utan vill ha med miljö och välfärd.

Den tyske kommissionären Günter Verheugen anser att det hela är ett missförstånd.

EU:s strategi innehåller både tankar om välfärd och ekologi, anser Verheugen, ett slags löfte som återstår att se om det uppfylls.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".