Anne-Marie Lindgren.

"Kommunalskatten bör slopas"

Kommunalskatten bör slopas, anser Anne-Marie Lindgren, som är chef för socialdemokraternas tankesmedja Idé och Tendens. Hon anser att dagens kommunalskatt inte fungerar.

– Min idé är att vi ska ha ett enhetligt system där en instans tar ut skatten och sedan fördelar ut den till kommunerna. Det som är viktigt då från lokaldemokratisk utgångspunkt att bevaka är friheten för kommunerna att kunna bestämma hur man fördelar pengarna, hur man använder dem, säger Anne-Marie Lindgren, som ibland beskrivs som socialdemokraternas chefsideolog.

– Argumentet för kommunalskatten, att den ger kommunerna frihet att ta egna initiativ, håller inte längre. Anledningen är att kommunalskatten är så hög att marginalen för ytterligare höjningar för sådant man inte är ålagd att göra finns helt enkelt inte, säger hon.

Direktiv till skatteöversyn
I dag, fredag, presenterar socialdemokraterna direktiven för en översyn av framtidens skatter. Skatterna kan behöva höjas för att finansiera välfärden har både statsminister Göran Persson och finansminister Pär Nuder sagt. Särskilt kommunalskatten har Persson nämnt.

Men Anne-Marie Lindgren, som varit med och skrivit socialdemokraternas partiprogram de senaste decennierna, är inne på en helt annan linje. Hon anser att kommunalskatten ska slopas och att man inför en enhetlig inkomstskatt som skulle vara likadan över hela landet.

Mest känsliga skatten
Hon anser att dagens system med utjämning mellan kommunerna innebär att alla redan i dag får ungefär samma skatt. Dessutom säger hon är kommunalskatten den mest känsliga skatten att höja eftersom en höjning av den påverkar folks vilja att arbeta.

Men att en enhetlig skatt skulle urholka det kommunala självstyret håller inte Anne-Marie Lindgren med om. Tvärtom, säger hon.

– Den lokala demokratin i dag handlar om att bestämma över pengarnas användning. Den kan till och med kanske öka med ett enhetligt skattesystem för då kan inte staten som i dag lägga ut nya åtaganden på kommunerna och uppdra åt dem att finansiera det själva.

Positiva reaktioner
Anne-Marie Lindgren säger också att hon prövat förslaget på partikamrater och kommunalpolitiker i landet och att hon har fått många positiva reaktioner.

– Det är en väldig tydlig skillnad mot hur det var för 25 år sedan. Då blev man mer eller mindre utkastad. I dag ser folk vänligt intresserade ut och nästan ungefär som om de tänker ”aha, det är faktiskt ingen dålig idé”. Så jag tror att det kan vara läge för att få en mer förutsättningslös diskussion om det, säger Anne-Marie Lindgren.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".