Jobb i Stockholm för Nynäshamnsbor

I Nynäshamn flerdubblas arbetslösheten när telekomföretaget Ericsson lägger ner sin fabrik och försvaret skär ner. Infrastrukturminister Ulrica Messing har lovat att skynda på en förbättring av väg- och tågförbindelser till Nynäshamn men tills vidare får kommunens invånare söka jobb i Stockholm.

– Jag förstår definitivt att de som är berörda tycker att det är allvarligt och det är ett väldigt stort bekymmer för orten. Men för den som är beredd att söka sig utanför orten för att hitta andra jobb finns det ändå på sikt något att hitta i Stockholmsområdet, säger länsarbetsdirektören i Stockholm Birgitta Heijer.

– Vår bedömning är också att det ljusnar på Stockholms arbetsmarknad successivt under året. Så den som aktivt söker arbete har goda förutsättningar att hitta något, säger Birgitta Heijer.

På pendlingsavstånd
Nynäshamn ligger på pendlingsavstånd till Sveriges största arbetsmarknad. Ungefär en timme tar det med pendeltåg in till Stockholms central.

För det är naturligtvis i Stockholm de flesta jobben finns. I Nynäshamns närmaste grannkommuner är utbudet av jobb betydligt sämre. Den allra närmaste grannen, Haninge kommun, kommer också att drabbas hårt när försvaret skär ner nästa år.

Men Nynäshamns socialdemokratiske kommunalråd Ilija Batljan nöjer sig inte med att det finns andra jobb på pendlingsavstånd

Bättre kommunikationer ska locka
Han vill istället locka nya arbetsgivare till kommunen med bättre kommunikationer och kräver därför tillsammans med landshövding Mats Hellström snabb byggstart av motorväg och dubbelspårig järnväg.

–  Jag hoppas verkligen att regeringen nu orkar med väg 73 och också säkerställer att dubbelspåret från Nynäshamn till Västerhaninge är klart senast 2011, säger Ilija Batljan.

Johan Prane, Ekonomiekot
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".