"Sharon beredd starta inbördeskrig"

Nu hårdnar de judiska bosättarnas motstånd mot den israeliska regeringens beslut att evakuera alla bosättningar i Gaza och några få på Västbanken. De mest pessimistiska bedömarna befarar att det här är förspelet till ett inbördeskrig.

– Jag tror att Sharon har övervägt riskerna och han är beredd att inte bara sätta igång ett inbördeskrig, han faktiskt förväntar sig det, säger Yehudit Tayar.

Hon är en av många bosättare som med sina kroppar kommer att försöka skydda de judiska bosättningarna när polis och militär kommer i sommar för att vräka de som vägrar flytta.

Uppmanas i brev att flytta
I söndags beslöt den israeliska regeringen att evakueringarna skall börja under andra hälften av juli och alla bosättare får nu ett brev där de uppmanas att flytta helst innan dess.

De som vägrar kommer att tvingas iväg, om nödvändigt med våld. Och nu planlägger bosättarna den fortsatta strategin för att förhindra att beslutet verkställs. En metod är att uppmana soldaterna att vägra lyda order.

– Många av oss med familjer som försvann i Förintelsen har hört före detta nazistsoldater säga att ”vi lydde bara order”, säger Yehudit Tayar.

Citerar Sharon själv
Hon citerar också premiärminister Ariel Sharon själv i ett uttalande från 1993, där han uppmanar alla soldater som får en olaglig eller omoralisk order att inte lyda.

Däremot avvisar Yehudit Tayar tanken att med vapen skydda bosättarna mot vräkningarna.

– Vi tänker inte ta till våld, vi är laglydiga, vi förråder inte landet som vår premiärminister och medierna som samarbetar med honom, säger hon.

Grupper hotar med våld
Men det finns grupper som hotar med våld. Och det är ingen tvekan om att den metod Yehudit Tayar och många med henne kommer att använda, att med sina kroppar ställa sig i vägen när polis och militär kommer, kan utlösa våld.

Men det avskräcker henne inte.

– Vi kommer alla att vara där, säger hon.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".