Ingen vet om FN:s bistånd fungerar

1:44 min

Ingen vet om FN:s miljardbistånd till jordens fattigaste fungerar. Det konstaterar FN själv i en rapport som Svenska Dagbladet tagit del av. Nu måste Sverige säga ifrån, tycker Inga-Britt Ahlenius, före detta chef för FN:s interna granskningskontor.

– Risken är väldigt stor att man kastar pengarna i sjön. Jag tycker inte att det är acceptabelt att man år ut och år in finansierar verksamheter där man inte vet att man åstadkommer någonting bra, säger hon.

Det handlar om 8,5 miljarder dollar eller över 50 miljarder kronor. Bistånd till jordens fattigaste, de som lever på mindre än cirka 8 kronor om dagen.

Miljarderna satsade UNDP, FN:s biståndsorgan, på fattigdomsbekämpning mellan 2004 och 2011. Ingen vet hur det gick, det säger UNDP självt.

Pengarna har gått iväg, kommit fram och använts i ambitiösa biståndsprojekt, men har de verkligen kommit de fattigaste till godo? Kanske. Kanske inte. I rapporten, som Svenska Dagbladet har tagit del av, skriver UNDP:s egna granskare att det är oklart om pengarna "haft någon effekt alls för tillvaron för de människor de är avsedda att hjälpa".

Inga-Britt Ahlenius, före detta chef för FN:s interna granskningskontor, menar att biståndet mycket väl kan ha haft effekt. Fattigdom är svårt att mäta. De fattigaste lämnar inga inkomstuppgifter. Men UNDP skulle kunna mäta hur många brunnar som borrats för pengarna, hur många barn som kommer till skolan och så vidare.

– Det är svårt att mäta effekter och resultat i offentlig verksamhet, men man måste faktiskt försöka utveckla relevanta mått för vad man åstadkommer.

Många biståndsorgan nöjer sig, som UNDP, med att mäta hur programmen skötts i stället för att titta på de verkliga effekterna. Det är tyvärr lite av tradition, menar Inga-Britt Ahlenius, som tycker att nu måste Sverige börja säga i från i FN.

– Det är från svensk sida en slags missriktad tillit till att pengarna används rätt, säger hon.

Jonas Fredén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista