Leif Brynolf, miljökonsult i Tideberg utanför Alvesta.

Småföretag drabbades hårt av stormen

Många småföretag på landsbygden har drabbats hårt efter den svåra stormen i Sydsverige. Ett par tusen små företag blev av med el eller telefon, många i flera veckor, vilket lett till både ekonomiska och praktiska problem.

En av dem som drabbades är Leif Brynolf, som driver ett litet miljökonsultföretag i Tideberg utanför Alvesta.

– Det har naturligtvis varit jobbigt. Det började med den häftiga natten mellan den 8 och 9 januari. Då tyckte jag nästan att det var fascinerande, men sedan har det blivit mindre roligt. Först två veckor utan ström och sedan fem veckor utan telefon.

Vad var värst?

– De två första veckorna var värst för då hade vi varken mobil, vanlig telefon eller elström. Alltihop var väck. Det betydde att vi förlorade en månad som vi knappast kan ta igen.

Arbetar med telefon och internet
Leif Brynolf har renoverat en gammal lada mitt ute i skogen där hans företag nu har sin bas. Som konsult är han helt beroende av telefon och internet för kontakterna med kunderna.

Fem veckors störningar innebar förluster på runt 150 000 kronor. Även om han tack vare försäkringar inte ser någon risk för sitt företags framtid, tvingas han och sambon nu slita dag och natt för att försöka komma ifatt.

– Jag tror vi kan fortsätta, men det är en väldigt tuff period nu för vi måste försöka ta igen det gamla och vi måste försöka hålla oss väl med de kunder vi har. Det kan hända att det faller bort en del.

Kan en sådan här händelse få dig att fundera på om det är rätt att ha sin verksamhet i en så sårbar bygd?

– Jag anser att bygden ska vara levande. Det är inte bara en ekonomisk fråga utan en principsak att hela Sverige ska leva. Jag har inge planer på att flytta in till Växjö för detta.

Beroende av modern teknologi
Leif Brynolfs miljökonsultbolag är bara ett exempel på de många företag som byggts upp runt om på landsbygden där man är beroende av modern teknologi.

På organisationen Företagarna i Kronobergs län räknar man med att ett par tusen små företag på landsbygden berördes av el- och teleavbrotten, med en sammanslag förlust på 35 miljoner kronor per dag.

Tappade kunder och likviditetsproblem
Det innebär order som ligger efter, förseningsviten, tappade kunder eller rent av likviditetsproblem. Regionchefen Olle Termén är bekymrad över följderna för landsbygden.

– Man kan säga att man på något sätt får bedriva företagsverksamhet på ortens villkor, men sådana här följder med så pass långa avbrott i el och telekommunikationer tycker jag inte att man ska behöva räkna med. Här måste det ju till helt andra insatser för att säkerställa att det inte sker sådana här avbrott i framtiden.

Kan det finnas risk för att en del helt enkelt tröttnar och flyttar in till en tätort i stället?

– Det finns sådana exempel där man har sagt att man måste flytta, säger Olle Termén på Företagarna.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".