Förbjuden balett uruppförs i Moskva

I ett Ryssland som sägs bli allt mer sovjetiskt uruppförs i Moskva på fredagskvällen en balett som förbjöds 1931. Baletten Bult var för modern för dåtidens sovjetiska ledare, trots att den hyllade samma ideal som de, kommunismens och industrialismens överlägsenhet.

Tavarisji, kamrater, var det vanliga tilltalsordet i Sovjet. I dag hörs det sällan. Men Stora teaterns, Bolsjojteaterns, scen är förvandlad till 1930-talets Sovjet med kommunistiska slagord på fabriksgolvet.

På fredagskvällen uruppförs en 64 år gammal balett av Dmitrij Sjostakovitj. Bult är en hyllning till modernitet, industrialism och socialismens framgångar.

Förbjuden under Stalintiden
Ändå blev stycket förbjudet 1931, en skräckens tid då diktatorn Stalin i bästa fall bannlyste och i sämsta skickade verkens författare till Gulag eller lät avrätta dem.

Kompositören Sjostakovtij fick flera verk förbjudna, men överlevde terroråren. Hans Bult driver med byns förlegade präster och konservativa bönder, men hyllar fabriksarbetarna. Ändå ansågs den inte passa in i Sovjettiden.

Scenografin och kostymerna var för moderna inspirerade av tidens avantgardistiska konstnärer. Solistdansaren Jan Gadovskij anser att stycket har mycket att berätta om landets historia.

”Intressant tid”
– Det var en intressant tid för alla som levde då, det var fred och de hade stora förväntningar. Om vi tittar tillbaka kan vi förstå vad de hoppades på och hur de såg på framtiden, säger han.

Han har förståelse för vissa människors längtan tillbaka till Sovjettiden, som 30-åring minns han också en del och att det fanns det som var bra, men också en hel del brister. Mycket har avslöjats först nu när arkiv om Stalintiden öppnats för allmänheten.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Ett längre reportage om Dmitrij Sjostakovitjs balett sänds i P2-programmet Musikspegeln på fredagseftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".