Arkivfoto: Christine Olsson/TT

Polisen har tecken för "värdegrunds-timeout"

Trots att den svenska polisen satsat miljontals kronor på värdegrundsarbete, vet ingen vad det gett för resultat. Någon utvärdering har inte gjorts och ute i verksamheten förlöjligas budskapet, avslöjar Dagens Nyheter.

Polischefer och inhyrda konsulter arbetade under två år med att ta fram en gemensam nationell värdegrund för kåren. Tre representerande ord valdes för hur polisen ska vara: "Engagerade, effektiva och tillgängliga".

– Det är ett luftslott som man har slängt en massa pengar på, säger Rune Engström, lärare på Polishögskolan till Dagens Nyheter.

Över 20 000 anställda fick "spela dialogkartan". Med hjälp av spelplanen, diskuterades olika saker i syfte att minska risken för förtroendeskadliga handlingar, skriver DN i dag.

Men såhär fem år senare vet ingen vad arbetet fått för resultat. Inte heller framgår det vad totalkostnaden blev. Bara konsultkostnaderna uppgick till drygt fyra miljoner kronor enligt DN.

– Det här genomsyrar i stort sett allt arbete inom polisen, säger Tomas Rosenberg, chef för Rikspolisstyrelsens strategienhet, som ändå tycker att arbetet har varit mycket viktigt.

Han får medhåll av värdegrundssamordnaren Helena Casu Häll. Hon säger till tidningen att Skånepolisen i allra högsta grad har ett levande arbete med värdegrunden och att alla vet vad den står för.

Ute i verksamheten behandlas värdegrundspolicyn som ett skämt, anser doktoranden Malin Wieslander som arbetar med en studie om värdegrund och mångfald inom polisen.

– Det officiella budskapet är att värdegrunden är viktig, men på polisstationerna såg aspiranterna poliser som förlöjligade värdegrunden och lärde dem "värdegrunds-timeout", säger forskaren Malin Wieslander till DN.

Elever har i den pågående studien berättat om ett tecken med handen för "time-out", som innebär att man får prata fritt och säga vad som helst, ofta med rasistiska eller sexistiska inslag.

Forskningen vid Karlstad universitet visar även att romer är en särskilt utsatt och stigmatiserad grupp inom polisarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista