Borlänge är en av omkring 14 kommuner som tar emot flest somaliska anhöriginvandrare. Foto: TT.

Somalier kan rädda jobben i kommunerna

"Många som kommer har inte gått i skola alls"
2:19 min

Den minskade anhöriginvandringen från Somalia märks inte i de kommuner som tar emot merparten. I Borlänge kommun tror integrationsstrategen Jan-Olof Lundberg att tillskottet är nödvändigt för att rädda de framtida jobben i kommunen. 

Trots att det verkar komma betydligt färre somaliska anhöriginvandrare till Sverige än vad Migrationsverket beräknade, märks inte det i flera av landets kommuner som tar emot merparten av somalierna.

Borlänge är en av omkring 14 kommuner som tar emot flest somaliska anhöriginvandrare.

– Vi ser att utifrån de intervjuundersökningar vi har gjort tidigare verkar det faktiska antalet peka på att det åtminstone kommer lika många människor som vi trodde från början, säger Jan -Olof Lundberg, strategiskt ansvarig för integrationsfrågor i Borlänge kommun.

Intervjuundersökningarna som Jan-Olof Lundberg syftar på gjorde kommunen i oktober förra året. Man frågade helt enkelt de somalier som finns i Borlänge hur många av deras anhöriga som de trodde skulle komma till Sverige. Det gav en prognos på omkring 650 personer i år, varav de flesta barn.

Nu tror Jan-Olof Lundberg att det inte riktigt blir så många i år. Men på några års sikt tror han ändå att det blir fler än vad man prognostiserat. För många väntar fortfarande på sina anhöriga och av dem som hittills har kommit är ungefär hälften inte de man trodde skulle komma.

Det kan handla om somalier som flyttar till Borlänge från andra orter i landet när deras anhöriga kommer hit. Och om det ser likadant ut i de andra kommunerna där flest somalier bor, vilket Jan-Olof Lundberg har fått signaler om att det gör, innebär det att koncentrationen av somalier till några få kommuner i landet ökar.

Det som de kommunerna måste hitta en lösning på är enligt Jan-Olof Lundberg framförallt att få de vuxna som saknar utbildning i arbete.

 – Branscherna i näringslivet säger att man minst måste ha gymnasialutbildning för att ha anställningsbarhet och många som kommer har inte gått i skola alls. Det är den stora utmaningen vi har gemensamt, säger han.

Till Borlänge kommer det motsvarande en skolklass i månaden och det har skolan hittills klarat bra, säger Jan-Olof Lundberg.

– Om man kommer tidigt in i skolsystemet då går det jättebra för ungdomarna att klara behörighet till skolan. Det kommer vi att kunna fixa, säger han.

Med rätt förutsättningar på sikt är den här invandringen precis vad kommunerna behöver, enligt Jan-Olof Lundberg.

– I ett längre perspektiv så kommer de här kommunerna att ha ungdomar som har möjlighet att gå in när generationsskiftet sker på arbetsmarknaden. Men då krävs det att det satsas jättemycket resurser på utbildningssystemet, säger han.

Görs det tillräckliga satsningar?

– Nej, det finns inte tillräckliga medel för att möta utbildningssidan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".