Polisen vill begränsa rätten att ta ut pass

2:01 min

Polisen vill göra det svårare att få ut pass. Det beror på att svenska pass blivit allt mer populära bland människosmugglare.

Det är för lätt att få ut flera pass i dag, enligt Sören Clerton vid Rikskriminalen, som snart kommer med ett förslag på begränsningar.

– En väg som vi vet att andra länder tillämpar, det är att man följer upp de här som förlorar sitt pass flera gånger och kanske kalla dem till förhör hos polisen, så att de märker att de blir föremål för polisens utredning, säger han.

En orolig värld med människor som flyr undan krig och ett Europa som stänger sina gränser. Det är människosmugglarna inte sena att utnyttja.

Ett av få sätt att ta sig in i Europa är att köpa pass från ett EU-land. Klarar man den första kontrollen så är man inne. Frontex, som är EU:s myndighet för gränssamarbete, berättade nyligen att av de cirka 1 300 som försökte ta sig in i EU med någon annans pass de senaste 18 månaderna, så visade var fjärde upp ett svenskt pass.

– Vi får signaler från olika gränskontroller utanför Schengen om att svenska pass är oproportionerligt överrepresenterade i det här missbruket, säger Sören Clerton.

Varför just svenska pass säljer så bra beror på att det är så lätt att skaffa nytt pass här, tror han.

– Vi kan konstatera att det finns människor som förlorar eller anmäler sitt pass bestulet flera gånger och ibland under ganska kort tid. Och då kan man väl fatta misstankar om att det inte är den vanlige medborgaren som ständigt slarvar bort sitt pass, säger Sören Clerton.

Så innan året är slut ska polisen föreslå nån typ av begränsning för uttag av pass. Till exempel att den som tar ut pass tre gånger inom loppet av ett år kallas till förhör.

Men det är ingen okontroversiell idé. För några år sen röstade riksdagen ner ett liknande förslag med motiveringen att problemet är för litet i förhållande till medborgarnas rätt att resa fritt.

– Så det gäller att kunna balansera den rättigheten mot att göra eventuella inskränkningar, säger Sören Clerton.

Han ser en fara i att missbruket av svenska pass kan ge svenska resenärer problem i framtiden, då kontrollen på utländska flygplatser kan ta längre tid. Frågan är om det inte är ett allvarligare problem att människor som tvingas fly från till exempel krig har svårt att ta sig hit och tvingas ibland att betala flera tiotusen kronor för att köpa ett svenskt pass.

– Man ska naturligtvis inte på något sätt förhindra människors rätt att söka asyl, men däremot ska man försöka stoppa att svenska pass missbrukas och att människosmugglare tjänar stora pengar på det här, säger Sören Clerton.

Ivan Garcia

Ekot 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.