Delad föräldraledighet ger högre peng

Högre föräldrapeng till de föräldrar som delar på föräldraledigheten. Det är ett av de förslag som nu diskuteras av socialdemokraterna för att göra föräldraförsäkringen mer jämställd. Socialminister Berit Andnor ser fördelar med ett sådant förslag.

– Vi vet att uttaget av föräldraledigheten är väldigt ojämnt och att de som har de högsta inkomsterna delar mer jämställt på föräldraledigheten än de föräldrar som har låga inkomster, säger socialminister Berit Andnor.

– Detta hänger naturligtvis samma med att har du en låg inkomst är varje hundralapp oerhört mycket mer värt. Ur det perspektivet kan det vara intressant att se om man genom att förbättra de ekonomiska möjligheterna skulle kunna öka uttaget av papporna när det gäller föräldraledighet, säger hon.

Få 90 procent
Det som diskuteras är att de föräldrar som delar lika skulle få 90 procent av sin lön i föräldrapeng i stället för dagens 80 procent.  Men det finns ännu inget klart förslag om hur det skulle utformas, om det krävs att man mamman och pappan delar helt lika eller om möjligheten att få högre ersättning skulle begränsas till några månader. 

Berit Andnor har tidigare varit tveksam till att politikerna ska bestämma vem hur föräldrar delar upp ledigheten. Även det här förslaget skulle innebära en politisk styrning, medger hon.

”Viktigt med bred debatt”
– Självklart är det så men det är också en väldigt kraftig styrning om vi skulle öka kvoteringen eller dela lika. Det är en lika stor styrning. Det viktiga nu är att vi får en bred debatt kring föräldraförsäkring och konsekvenserna av de olika alternativ som är tänkbara, säger Berit Andnor. 

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".