Djiboutisvensk i eget brev: Jag torterades i förhör

2:57 min

En av de två svenska medborgare som greps i Djibouti förra året, som sedan fördes över till USA där han är häktad och åtalad för terrorbrott, berättar nu att han utsattes för tortyr och hot om tortyr under förhören i Djibouti.

Mannen har lyckats förmedla ett brev till sina anhöriga i Sverige, där han beskriver omständigheterna under fängelsetiden i Djibouti.

"Hej. Dessa är händelser som utspelade sig i Djibouti under min fångenskap mellan den 4 augusti 2012 och ungefär 15 november 2012."

Mannens bror, Hassan, läser högt ur brevet. Från början var det djiboutisk underrättelsetjänst som skötte förhören, skriver mannen. Enligt brevet fördes han till ett särskilt förhörsrum, och det var där misshandeln ska ha skett:

”Där tillfogades jag 6-7 mycket hårda örfilar och slag med en tjock kabel. Vidare så hotades jag med att bli utsatt för elchock och att få en flaska i min bak, hot som jag tog mycket allvarligt på då jag hade hört innan dess att de hade gjort det på andra personer före mig.”

Den djiboutiska underrättelsetjänsten hotade med att fortsätta misshandeln om han inte erkände vissa saker, skriver mannen i brevet.

”Jag var ögonbunden och rädd då de redan hade slagit mig dagen innan och gjort ständiga hot, så jag såg ingen annan utväg än att säga ja till deras anklagelser.”

Efter ungefär två veckor kom amerikansk underrättelsetjänst till fängelset i Djibouti. Den djiboutiska underrättelsetjänsten tvingade honom att tala med amerikanerna, skriver mannen. Han tvingades också skriva under ett papper där det står tvärtom, att han inte blev tvingad att prata med amerikanerna.

Förhållande i fängelset var svåra, skriver mannen. Vid ett tillfälle fick han föras till sjukhus.

Advokat Thomas Olsson är de anhörigas ombud i Sverige och han har läst brevet.

– Den svenska regimen borde ju avkräva amerikanerna en förklaring till hur de här uppgifterna har tagits fram och även en förklaring till hur man kan försäkra sig om att inte uppgifter som har framkallats genom tortyr kommer att användas i den här processen mot svenska medborgare, säger Thomas Olsson.

UD vill i nuläget inte kommentera brevet, mer än att bekräfta att man har förmedlat det.

– Vi har inte läst det här brevet. Vi har däremot förmedlat brevet, alltså agerat en mellanhand, vilket är en del av det konsulära uppdraget för oss, säger Charlotta Ozaki Macias, kommunikationschef på UD:s presstjänst.

Hassan, mannens bror, vill att UD tar reda på om det som står i brevet är sant.

– Om det som står i brevet stämmer så är rättsprocessen som pågår i USA mot min bror ogiltig. Han har tvingats skriva på avtal och papper under hot och tortyr. Hela den här överföringen från Djibouti till USA är byggd på hot och tvång, vilket omöjliggör att det här är rätt helt enkelt, säger Hassan.

Detta har hänt

I december 2008 åkte de två svenska medborgarna till Somalia. Enligt Säpo anslöt de sig där till al-Shabaab.

I början av augusti 2012 greps de två svenska medborgarna i Djibouti. Enligt männens anhöriga ska de då ha varit på flykt från al-Shabaab.

I ett tidigt skede fick svenska Säpo reda på vad de misstänktes för och kontaktade åklagare. Åklagaren beslutade att inte inleda någon förundersökning eftersom brott inte kunde styrkas. I Sverige är det inte straffbart att vara medlem i al-Shabaab.

Den 14 augusti 2012 fick UD kännedom om att svenskarna satt fängslade i Djibouti. Under hösten, när de två svenska medborgarna fortfarande satt fängslade i Djibouti inleddes en brottsutredning mot dem i USA gällande terrorbrott.

USA begärde den 3 oktober 2012 så kallad rättslig hjälp från Sverige, det vill säga hjälp att ta fram bevismaterial mot männen. Under hösten skickades det materialet över från justitiedepartementet till USA. Materialet består bland annat av hemlig telefonavlyssning, spaningsmaterial från SÄPO och material från nedlagda förundersökningar.

Den 15 november 2012 transporterades männen från Djibouti till USA. Ännu har inga dokument visats upp som kan bekräfta att männen utlämnats från Djibouti till USA, och att den utlämningen föregåtts av en rättslig prövning i Djibouti.

Männen är nu häktade i USA och har åtalats misstänkta för terrorbrott. De riskerar långa fängelsestraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista