Djiboutisvenskarna

Erkände efter tortyr – Sverige bidrog med bevis

3:14 min

Tidigare i dag har vi rapporterat i Ekot om att en av de svenska medborgare som greps i Djibouti förra året, och nu är åtalad i USA misstänkt för terrorbrott, berättar i ett brev till sina anhöriga att han utsatts för tortyr under förhören i Djibouti. En stor del av bevismaterialet i den amerikanska rättsprocessen mot de två männen kommer från svenska Säpo. 

Materialet lämnades på USA:s begäran över i oktober förra året.

 – Det är helt oacceptabelt att Sverige medverkar i rättsprocesser där uppgifter framtvingats genom tortyr, säger Thomas Hammarberg, Europarådets förre kommissionär för mänskliga rättigheter.

Mannens bror läser ur brevet han har fått från USA: "Där tillfogades jag 6-7 mycket hårda örfilar och slag med en tjock kabel. Vidare så hotades jag med att bli utsatt för elchock och att få en flaska i min bak."

– Vi accepterar inte rättegångar där en del av bevismaterialet är framtorterat. Och då bör inte Sverige medverka i såna sammanhang med kompletterande information, säger Thomas Hammarberg.

I oktober förra året, när de två svenska medborgarna fortfarande satt fängslade i Djibouti, lämnade justitiedepartementet över det material om de två svenska medborgarna som USA hade begärt. Rättslig hjälp kallas det när länder samarbetar i brottsutredningar. Det var åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström som tog fram utredningsmaterialet i samarbete med SÄPO.

– Rättslig hjälp, alltså den lagstiftning vi har på området förutsätter att vi ska hjälpa till, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Materialet som lämnades över till USA kommer från flera förundersökningar som rör de två svenska medborgarna. Två av förundersökningarna har lagts ned, eftersom brott inte kunde styrkas. En del av det som har skickats är också rent spaningsmaterial från Säpo, enligt Agnetha Hilding Qvarnström:

– De har ju i sin begäran om rättslig hjälp sagt: ”Vi vill ha uppgifter om de här”. Och då tittar vi på: "Vad har vi?"

När det svenska utredningsmaterialet skickades över till USA, var uppgifterna som nu har kommit fram om tortyr under förhören i Djibouti, inte kända. Agnetha Hilding Qvarnström vill inte ge någon ytterligare kommentar förrän den påstådda tortyren har utretts.

Advokat Thomas Olsson är de anhörigas ombud i Sverige. Han ser den pågående rättsprocessen i USA som ogiltig.

– Det är fundamentala frågor som ställs i det här brevet kring hur uppgifter har tagits fram och hur de senare används i en rättsprocess, säger Thomas Olsson.

Thomas Hammarberg har läst brevet från en av de terrormisstänkta svenskarna och han bedömer uppgifterna om att det skulle ha förekommit tortyr i Djibouti som trovärdiga.

– Det här fallet följer ett mönster jag känner igen från andra fall, där USA överlåter tortyren och de brutala förhörsmetoderna till andra, mindre nogräknade länder, för att sedan, som i det här fallet, fortsätta själva rättsprocessen i USA, säger Thomas Hammarberg.

– På flera punkter överensstämmer det med de rapporter vi har fått från andra liknande situationer i det här så kallade kriget mot terrorn. Och här är det ju uppenbart att den amerikanska säkerhetstjänsten bestämde vad den lokala säkerhetstjänsten kunde göra och skulle göra, och att den amerikanska säkerhetstjänsten helt enkelt instruerade den lokala om vad de skulle göra för att i det här fallet mjuka upp de fångar som hade tagits så att de hade det värsta jobbet gjort. Det här är en rättsskandal av gigantiska mått enligt min mening. Jag hoppas verkligen att Sverige gör en sorts självkritisk analys av det här och vårt samspel med den här typen av rättegång, säger Thomas Hammarberg, Europarådets förre kommissionär för mänskliga rättigheter.

UD vill ännu inte kommentera innehållet i brevet.

Detta har hänt

I december 2008 åkte de två svenska medborgarna till Somalia. Enligt Säpo anslöt de sig där till al-Shabaab.

I början av augusti 2012 greps de två svenska medborgarna i Djibouti. Enligt männens anhöriga ska de då ha varit på flykt från al-Shabaab.

I ett tidigt skede fick svenska Säpo reda på vad de misstänktes för och kontaktade åklagare. Åklagaren beslutade att inte inleda någon förundersökning eftersom brott inte kunde styrkas. I Sverige är det inte straffbart att vara medlem i al-Shabaab.

Den 14 augusti 2012 fick UD kännedom om att svenskarna satt fängslade i Djibouti. Under hösten, när de två svenska medborgarna fortfarande satt fängslade i Djibouti inleddes en brottsutredning mot dem i USA gällande terrorbrott.

USA begärde den 3 oktober 2012 så kallad rättslig hjälp från Sverige, det vill säga hjälp att ta fram bevismaterial mot männen. Under hösten skickades det materialet över från justitiedepartementet till USA. Materialet består bland annat av hemlig telefonavlyssning, spaningsmaterial från SÄPO och material från nedlagda förundersökningar.

Den 15 november 2012 transporterades männen från Djibouti till USA. Ännu har inga dokument visats upp som kan bekräfta att männen utlämnats från Djibouti till USA, och att den utlämningen föregåtts av en rättslig prövning i Djibouti.

Männen är nu häktade i USA och har åtalats misstänkta för terrorbrott. De riskerar långa fängelsestraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista