Den konservative finansministern George Osborne vill att arbetslösa britter ska jobba för sin ersättning. Foto: TT

Britter får jobba för arbetslöshetsersättning

"Kan plocka skräp"
1:52 min

I Manchester i Storbritannien pågår just nu konservativa regeringspartiet Tories partikonferens. Finansminister George Osborne lanserade i eftermiddag ett nytt förslag som innebär att landets arbetslösa måste göra samhällstjänst. Annars blir de av med sin arbetslöshetsersättning.

– För första gången kommer alla långtidsarbetslösa som är kapabla till arbete att behöva göra något för att få sina bidrag, säger George Osborne.

Han talade i dag inför det konservativa regeringspartiet Tories årliga partikonferensen som i år förlagts till Manchester.

Det finns fem miljoner långtidsarbetslösa i Storbritannien. George Osbornes förklarade i dag att de hädanefter ska arbeta för sin arbetslöshetsersättning. Målet är ett krav på 30 timmars arbete i veckan.

– De kan laga mat till åldrigar, de kan plocka skräp, eller arbeta för välgörenhetsorganisationer. Andra kommer att tvingas att infinna sig på arbetsförmedlingen varje dag, säger George Osborne.

Det är konferenssäsong i Storbritannien. Alla större partier har konferenser där de lägger fram strategin inför nästa parlamentsval om ett och ett halvt år. Regeringspartiet Tories är sist ut. I går lovade partiet att redan från nästa vecka underlätta för familjer att köpa bostäder, även om de inte har råd med insatsen. Det var ett utspel riktat mot låg- och medelinkomsttagare.

I dag utlovar George Osborne alltså ökade krav på de arbetslösa. Det får betraktas som ett utspel riktat till väljarna på högerkanten. Det är väljare som i allt högre utsträckning lämnar Tories och hoppar över till det högerpopulistiska självständighetspartiet UKIP.

– Ett rättvist välfärdssystem är rättvist både för dem som behöver det och för dem som betalar, säger George Osborne.

Staffan Sonning, Manchester
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".