Tvistefrågor även efter Bushs besök

President George Bush har avslutat sitt fyra dagar långa försoningsbesök i Europa där många av misshälligheterna från Irakkriget övervanns. Men bakom den ömsesidiga välviljan under besöket finns det fortfarande tvistefrågor mellan USA och EU.

”Han kom, han såg, men han segrade inte”, sammanfattar en kommentator i brittiska radion BBC president Bushs Europabesök och beskriver resultatet som en osäker vapenvila med tanke på de skiljaktigheter som fortfarande finns mellan amerikansk och europeisk utrikespolitik på flera områden.

Men eftersom båda parter var inställda på att återställa ett hyfsat gott förhållande gjorde alla sitt bästa för att släta över motsättningarna.

Sa vad EU ville höra
President Bush sa vad EU:s ledare ville höra: att USA vill samarbeta med ett starkt Europa och att hans regering nu på allvar tänker engagera sig för att finna en lösning på konflikten mellan Israel och palestinierna.

Bush hade draghjälp av det nya läget som råder i Mellanöstern med en ny palestinsk president och gynnades också av det framgångsrika valet i Irak som tog udden av det starka motståndet mot kriget i delar av Europa.

Mötte krigets hårdaste kritiker
En tydlig försoningsgest var när Bush på tu man hand mötte krigets hårdaste kritiker bland EU:s ledare, Frankrikes president Jacques Chirac och Tysklands förbundskansler Gerard Schröder.

Även om de båda inte i grunden har ändrat sin inställning till Irakkriget är de nu angelägna om att vända blad i förhållandet med USA:s president, som de hur som helst måste leva med de närmaste fyra åren.

Den ömsesidigt artiga tonen under besöket var inte bara fernissa utan också ett uttryck för att båda parter vet att de behöver varandra.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".