Vinst för Posten ger statlig utdelning

Efter ha varit riktigt illa ute för ett par år sedan så har det vänt för Posten. Ägaren staten kan nu glädja sig åt att det blir en utdelning på 150 miljoner kronor i år. Det är första gången på tio år som det blir utdelning till staten.

För 2004 blev rörelseresultatet 991 miljoner kronor, jämfört med en förlust 2003 på 278 miljoner.

– Jag tycker att vi har gjort ett väldigt starkt jobb tillsammans i Posten som har kunnat leverera ett miljardresultat till ägaren, säger Erik Olsson, vd för Posten.

Vad är förklaringen till att ni har vänt utvecklingen?

– Vi har genomfört väldigt stora förändringar, till exempel dragit ner den centrala administrationen, lagt ned ett antal terminaler, men vi har också lyckats sälja mer produkter och tjänster än någonsin tidigare.

Är det en ny tendens vi ser nu?

– Vi ska öka vår konkurrenskraft och attraktionskraft. Förhoppningsvis kan vi bibehålla en hög omsättningsnivå.

Varför blir det utdelning i år?

– Ägarna och styrelsen har beslutet om en utdelningspolicy och med det resultatet vi gör så blir det utdelning 150 miljoner kronor till ägaren, staten.

Är det så att ni framöver mer kommer rikta in er på företagen?

– 90 procent av vår omsättning går mot företag och 10 procent mot hushåll men vi har definitivt inte lämnat hushållen. Vi besöker alla 4,2 miljoner hushåll varje vardag.

– Vi ska nu se till att tydliggöra Posttjänsterna för våra hushåll för de är viktiga för oss. Majoriteten av alla post som skickas har hushållen som mottagare, säger Erik Olsson, vd för Posten.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".