Lärlingar ska anställas under lärlingstiden enligt förslaget. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

FP: Låt företagen välja ut lärlingarna

Modell som finns i stora delar av Europa
2:27 min

Utbildningsminister Jan Björklund vill förändra det svenska lärlingssystemet i yrkesutbildningarna till en modell som finns i flera europeiska länder. Det innebär att ansvaret för yrkesutbildningen ska flyttas från skolan till branscherna och att det är företagen som väljer ut vilka elever som ska få bli lärlingar.

Folkpartiets partistyrelse föreslår att Sverige ska pröva ett system där arbetsgivarna tar ett större ansvar för lärlingsutbildningarna och att lärlingarna anställs under lärlingstiden.

Utbildningsminister Jan Björklund hänvisar till att modellen finns bland annat i Tyskland och Österrike och att det blir bättre kvalité i utbildningen och att den leder till fasta jobb.

– Den lärlingsutbildning vi har idag, innebär att skolan har hela huvudansvaret och sedan låter man en del av yrkesämnena ske ute på företag, säger utbildningsministern och fortsätter. 

– Jag skulle vilja att vi går vidare och öppnar för en modell där branscher och företag egentligen tar över hela ansvaret för yrkesutbildningen. Och sedan kan lektioner i engelska och matematik bedrivas i skolan. Men att själva yrkesutbildningen helt och hållet tas över av branscherna.

Men att likvärdigheten skulle urholkas ännu mer om företagen får välja elever och plocka de bästa håller Björklund inte med om.

– Det måste alltid finnas kommunala gymnasieskolor som erbjuder yrkesprogram åt elever, menar jag. Men att företag anställer lärlingar och lär upp dem till ett jobb och ger dem fast jobb, det kan inte vara något problem.

– Självklart är det så att företaget som ska anställa personen väljer vem man anställer, så är det ju alltid.

Men här handlar det ju också om att välja elever, vilka som ska få en utbildning?

– Ja, man väljer de lärlingar som man anställer och lär upp, men vi sidan av det måste det naturligtvis finnas kommunala gymnasieskolor som erbjuder yrkesprogram. Men det här är den modell som finns i stora delar av Europa med oss jämförbara länder.

– De är väldigt nöjda och ingen av dem funderar på att gå över till det svenska systemet, utan alla vill hålla fast vid det här lärlingssystemet de har valt. Och det borde vi också lära oss av, säger Jan Björklund.

Dagens svenska lärlingsmodell innebär att skolan har ansvaret för utbildningen, eleven har vanliga lektioner i skolan och yrkesutbildning ute på företagen. I budgeten för nästa år föreslår regeringen en stor satsning på att utveckla den.

Men samtidigt föreslår nu Folkpartiets styrelse till landsmötet senare i höst att partiet ska pröva modellen med branschlärlingar, som bland annat finns i Tyskland, Danmark och Österrike och ses som mer framgångsrik än den svenska.

Lärlingarna ska vara anställda under lärlingstiden och företagen ska själva välja ut vilka elever som ska få bli lärlingar hos dem.

Branscher som är intresserade kan gå före i en försöksverksamhet,

Folkpartistyrelsens promemoria talar om ett genomgripande skifte, där arbetsgivarna på sikt får huvudansvaret för kvalitén och innehållet i yrkesutbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".