Høyreledaren och blivande statsministern Erna Solberg samt Fremskrittspartiets Siv Jensen. Foto: Lise Åserud/TT.

Minoritetsregering i Norge

1:53 min

Det blir en minoritetsregering, bestående av Höyre och Fremskrittspartiet, som kommer att styra Norge - det stod klart i går kväll.

Trots att såväl Venstre som Kristelig Folkeparti har fått igenom viktiga politiska beslut i regeringssonderingarna så väljer de att stå utanför regeringen, något som Venstres partiledare Trine Skei Grande förklarar med att man inte vill förlora i vardagspolitiken.

– Jag tror mer på att använda Stortinget som plattform för att jobba vidare. Vi har sett tidigare att man kan vinna i förhandlinagrna med förlora i vardagen, säger Venstres partiledare Trine Skei Grande.

Genom att stå utanför regeringen har Venstre och Kristelig Folkeparti säkrat sig makt som vågmästarpartier. Samtidigt som de har fått igenom flera av sina viktigaste frågor i samarbetsavtalet och också förbinder sig till fortsatt samarbete med regeringen i vissa frågor. Dock inte alla.

För tillträdande statsminister Erna Solberg var gårdagens besked naturligtvis en besvikelse eftersom hon hela tiden har strävat efter en majoritetsregering med alla fyra partier - även om stämningen var god när avtalet skrevs under.

Nu väntar fyra år av förhandlande och kompromissande i Stortinget när det gäller allt utanför samarbetsavtalet. Det kan ses som en gemensam plattform för den borgerliga politiken under de kommande fyra åren. Om inte regeringen utvidgas under tiden.

– Vi har kommit längre politiskt än vad jag tror de flesta hade förväntat. Och så vill jag peka på sista punkten, 5K, där ligger hoppet, säger Höyreledaren och tillträdande statsminister Erna Solberg

Punkt 5K som Erna Solberg hänvisar till i avtalet innebär att dom två småpartierna när de vill är välkomna in i regeringen Solberg.

Samarbetsavtavtalet är inte den slutgiltiga regeringsplattformen - den ska nu Höyre och Fremskrittspartiet förhandla fram, och Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen säger att hon ska kämpa för att driva igenom partiets förslag.

– Nu är det mitt jobb att kämpa för att vi i Fremskrittspartiet får största möjliga genomslag för våra lösningar, säger Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista