Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
"De gjorde det verkligen. En grupp republikaner i representanthuset tvingade myndigheter att stänga på grund av Obamacare i stället för att godkänna en riktig budget" skriver Barack Obama på Twitter. Foto: Susan Walsh/TT.

USA stänger ned - drabbar hela samhället

I USA misslyckades kongressen i natt med att komma överens om en tillfällig finansiering av USA:s budget och offentliga utgifter. Det betyder att stora delar av USA:s statliga funktioner stänger ned från och med klockan sex nu på morgonen, svensk tid. Stängningen får omedelbara effekter såväl för hundratusentals enskilda amerikaner, som för USA:s ekonomi och för omvärlden.

Den amerikanska kongressens kollaps i budgetfrågan är ett fullbordat faktum, och för första gången på sjutton år stänger USA därför nu ned en lång rad offentliga funktioner och myndigheter, arbetsplatser för nästan 800 000 statsanställda och lönekontor för långt fler.

Från och med i dag får alltså hundratusentals offentliganställda stanna hemma utan lön.

Miljoner andra måste fortsätta arbeta eftersom de är avgörande för USA:s nationella säkerhet, men ingen vet när de får betalt nästa gång.

Amerikaner som just ska skriva kontrakt på nya hus får vänta. De komplicerade dominoeffekterna av det är uppenbara på både mikro- och makronivå.

Grand Canyon, Yosemite och alla andra amerikanska nationalparker stänger. En detalj i turistmarginalen kan tyckas, men också med omedelbart kännbara konsekvenser för hela de samhällen som lever på turisterna.

Bland de vitala samhällsfunktioner som hålls i gång finns USA:s flygtrafik, gränskontroll och försvar.

Posten kommer fortsatt att delas ut, och därmed även de räkningar som enskilda amerikaner måste betala även om de inte får någon lön.

Pensioner och sociala understöd rullar på, men annat stannar av på obestämd tid, till exempel stödet för USA:s många svårt skadade krigsveteraner och för de tiotusentals kvinnor som lever på flykt eller i misär med sina barn.

De ekonomiska konsekvenserna i det stora hela av att den amerikanska staten nu stänger ned, är närmast oöverblickbara.

När så många amerikaner så konkret påverkas, kommer det snabbt att ge utslag i den konsumtion och produktion som är så avgörande för den ännu sköra amerikanska ekonomin.

Och om hela USA än en gång vacklar till, då kommer det mycket snart att kännas i resten av världen.

Då är ändå den här budgetstriden, trots dess omfattande effekter, bara ett stillsamt preludium i jämförelse med det ställningskrig om höjningen av lånetaket som väntar de närmaste veckorna.

Vem är då skyldig till den helt kollapsade kongressen, till den halvt nedstängda staten och till det än värre scenario som eventuellt väntar? Demokrater och republikaner skyller förstås på varandra. Det amerikanska folket skyller på båda, inklusive på president Barack Obama.

Och medan miljontals vanliga amerikaner från och med i dag frågar sig hur deras vardag ska fungera, ökar deras förakt för de politiker vars oförmåga att kompromissa och fatta beslut sedan länge stämplas som helt dysfunktionell, och direkt farlig, av världens tyngsta finansiella institutioner.

En viktig notering i denna budgetstrid, som kommit att både handla om, och fullbordas genom motsättningar kring den redan klubbade lagen om en allmän sjukförsäkring, är att just i dag, den första oktober, sätts den lagen på allvar i verket.

Det genom att nästan 50 miljoner oförsäkrade amerikaner nu kan börja anmäla sitt formella intresse för framtida tillgång till hälso- och sjukvård.      

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".