Israels Sharon inbjuden till Tunisien

Israels premiärminister Ariel Sharon har fått en inbjudan att besöka Tunisien. Det här är ett av flera tecken på att ett nytt fredligare Mellanöstern kan vara inom räckhåll.

När palestiniernas president Yassir Arafat dog var det många som sa att nu kan ett nytt Mellanöstern ta form.

Så länge ena sidan i den israelisk-palestinska konflikten vägrade tala med Arafat fanns inga utsikter till en framgångsrik uppgörelse.

Nu kommer nästan varje dag bevis på att stämningen i Mellanöstern är en helt annan nu än för bara fyra månader sedan.

Sharon bjuden till Tunisien
På fredagen avslöjar en av de israeliska tidningarna att premiärminister Ariel Sharon har fått ett personligt brev från den tunisiske presidenten Zine el-Abidine Ben Ali, där Sharon bland annat inbjuds till en konferens i Tunisien i höst. Sharon sägs vilja åka.

Tunisien tillhör inte den riktigt hårda kärnan i det arabiska motståndet mot Israel. De båda länderna har också haft en del ekonomiska kontakter och senare i vår inleds israeliska turistresor till Tunisien. Ett besök av en premiärminister är ändå något helt nytt i relationerna.

Den israeliske utrikesministern Silvan Shalom berättade för det israeliska parlamentet Knessets utrikesutskott i veckan att han räknar med att snart etablera diplomatiska relationer med tio muslimska länder.

Ambassadörer åter till Tel Aviv
De redan etablerade diplomatiska kontakterna med Egypten och Jordanien har fått en nystart. Båda länderna skickar nu tillbaka sina ambassadörer till Tel Aviv som de lämnade för fyra och ett halvt år sedan då det palestinska upproret bröt ut.

Det upproret är slut nu, ja, åtminstone nästan slut.

Palestinska granater har det senaste dygnet skjutits mot judiska bosättningar i Gaza och en palestinier har dödats av israeliska soldater.

Ett nytt inslag i det väpnade våldet är att palestinska poliser försöker stoppa attackerna.

Den israeliska militären noterar med tillfredsställelse att de har sett flera exempel på att palestinska poliser slår till mot lokaler där vapen tillverkas.

Dessutom har palestinska säkerhetsstyrkor upptäckt och fyllt igen tolv tunnlar där vapen smugglades in i Gaza från Egypten. Tidigare misstänktes de för att hjälpa till med grävandet.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".