Stigande priser i krisdrabbat Nepal

I Nepal leder maoistgerillans blockad av huvudstaden Kathmandu till stigande priser och brist på många varor. Samtidigt fördjupas nu den politiska krisen.

Priset på tomater har tredubblats senaste veckorna på Katmandus grönsaksmarknad. Ovitra försöker pruta men utan framgång.

– Så länge blockaden fortsätter kommer priserna att stiga, jag vet inte hur vi ska klara oss, säger hon.

Alla vägar blockeras
Maoistgerillan blockerar nu alla vägar till Katmandu, priserna stiger och folkets missnöje ökar. Samtidigt har kung Gyanendra genomfört en kupp och gripit makten: partiledare, journalister och andra kastas i fängelse. USA, Indien och andra fördömer kungens agerande.

– Kungen säger att han tog makten för att kunna stoppa maoisterna. Men i själva verket är de flesta han nu förföljer inte maoister, säger Krishna Khanal, en av Nepals ledande politiska analytiker.

Kungen uppför sig som en diktator
Också många som tidigare stödde monarkin i Nepal är bestörta över att kungen nu uppför sig som en diktator, uppbackad av militären. Allt oftare hör man nu krav på att kungahuset avskaffas och republik införs.

Kungens popularitet var redan svag, inte minst på grund av att hans son, kronprins Paras, varit huvudfigur i en lång räcka fylleriskandaler, däribland en när en nepalesisk sångare blev påkörd och dödad.

Oro över tomatbrist
Borta vid grönsaksmarknaden får tomatförsäljaren Jaganauth hela dagen höra kunderna klaga över stigande priser. Själv är han orolig för att maoisternas blockad snart kan göra att han inte har några fler tomater att sälja.

Nils Horner, Katmandu
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".